Brynt lök – en älskad klassiker

Lök är en given ingrediens i recept från hela världen och en av kökets mest mångsidiga klassiker. Rå lök kan innehålla upp till tio procent sockerarter, vilket faktiskt är lika mycket som ett äpple. När löken bryns på låg värme blir sockret lätt brunt vilket bidrar till en vacker gyllenbrun färg och söt smak.

I Kina har det odlats lök i mer än 3000 år, i Egypten finns lök avbildat i pyramidernas gravkammare och romarna odlade lök i lökgårdar som sköttes av speciella lökgårdsmästare. Sedan medeltiden har löken varit frekvent förekommande i svenska recept och den omnämns så tidigt som i landskapslagarna, en av våra äldsta bevarade skrifter.

Lök är en utmärkt smakförhöjare och den utgör därför grunden i många älskade maträtter. I storkök är det löken som gör hela skillnaden när det ska serveras till exempel vegetarisk gryta, pannbiffar eller köttbullar till ett helt kompani.

Brynt lök är en mångsidig fond med flera smaknyanser som nästan påminner om en kraftig oxfond, men är helt vegansk. Den söt-salta smaken framhäver de andra grundsmakerna och hjälper till att göra maträtter både fylligare och smakrikare.

Bong Touch of Taste Brynt lök lyfter smaken på allt från veganska och vegetariska grytor och soppor till stuvningar, pannbiffar och köttbullar. Fonden gör sig till exempel helt perfekt till denna mustiga ratatouille med paprika och zucchini (se receptet till höger).

• 2 st scharlottenlök
• 2 st rödlök
• 8 st vitlöksklyftor
• 800g aubergine
• 800g grön zucchini
• 2 st röda paprikor
• 1 st gul paprika
• 1 dl olivolja
• 45 ml tomatpuré
• 30 ml Touch of Taste Brynt Lökfond
• 4 dl vitt torrt vin (Veganskt)
• 1 kg krossade tomater av god kvalitet
• Timjanskvistar och lagerblad
• Salt och svartpeppar

Skala, ansa, kärna ur och skölj grönsakerna. Strimla rödlök, lök och vitlök. Skär resten av grönsakerna i 1,5×1,5 cm bitar. Fräs lök och vitlök sakta i oljan ca 10 minuter. Tillsätt resterande grönsaker och stek ytterligare 10 minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs den någon minut. Slå i fond, vin och krossade tomater och lägg i kryddor. Slå upp på bleck och baka i ugn, 200 grader i ca 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och fond.