Daal – en indisk hjälte

Det är inte bara i Indien en daal går hem – den är älskad över hela världen. Daal är en indisk gryta som görs på linser i kombination med en rad kryddor och serveras med till exempel ris eller naanbröd. Enkelt, gott och veganskt!

Daal är en gryta som härstammar från det nordindiska köket. Huvudingrediensen är linser, och det är fritt fram att välja vilka sorts linser man vill. I Indien är det dock vanligast att man använder sig av mung daal, det vill säga halverade mungbönor. De kan vara svåra att få tag på i Sverige, men det går som sagt precis lika bra att ha i både röda, svarta eller gröna linser.

För indierna anses matlagningen vara en gudomlig konst och varje indisk provins har ett eget språk – och en egen matkultur. Hur maten tillagas, smakar, äts och dukas fram skiljer sig också mellan norr och söder, samt de olika regionerna.

Eftersom sen stor del av indierna är vegetarianer är baljväxter viktiga råvaror, däribland linser. Det är dessutom billigt med grönsaksrätter i landet. Därför är det inte så konstigt att Dal har blivit en populär maträtt som spridits över hela världen.

I en äkta dal är kryddningen a och o. För att lyfta och få fram smakerna har vi valt att ha i en mix av Touch of Taste Brynt Lökfond och Touch of Taste Grönsaksfond. De balanserar upp och lyfter fram de övriga kryddorna och ger en genuin smak av Indien. Till vår dal har vi dessutom valt att servera ris – då blir den genast enkelt att servera till flera och gör sig utmärkt som en rätt för storkök och restauranger.

Daal på linser

10 personer

3 matskedar olivolja
3 stora lökar, finhackade
6 klyftor vitlök, finhackad
3 msk ingefära, finriven
3 msk gurkmeja
1,5 msk kummin, mortlad eller mald
1,5 msk kryddnejlika, mortlad eller mald
3 tsk kanel, mald
1-5 krm chili, flakes eller mald
2 msk Touch of Taste Brynt Lökfond
2 msk Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
3 msk tomatpuré
9 dl röda linser

Till servering:
Basmatiris
Persilja eller koriander
Yoghurt (vegansk)

Fräs löken långsamt i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Efter 5 minuter så tillsätt vitlök och ingefära, fräs 2 minuter till. Tillsätt de torra kryddorna och tomatpuré och fräs ytterligare 1 minut. Slå i 2 liter vatten och fonden. Häll till sist i linserna och låt det koka sakta ca 20 minuter under lock. Rör om med jämna mellanrum, daalen är färdig att servera när linserna är helt mjuka. Smaka av med fonderna, svartpeppar och salt. Servera tillsammans med basmatiris, vegansk yoghurt och örter.