Det är såserna som gör buffén

Det mesta som serveras i matväg blir mycket mer välsmakande tillsammans med en god sås. Och en god sås behöver inte vara komplicerad att tillreda. Kalla såser är enkla att göra och passar till det mesta, vare sig det handlar om kött, kyckling, fisk eller vegetariskt. På buffébordet blir de kalla såserna ofta hjältarna då deras smakrikhet och friskhet piffar upp bufféns övriga inrättningar.

För många handlar matlagningen om att på knapp tid få ihop maträtter som både smakar gott och mättar. Såsen benämns ofta som maträttens stjärna, men kan vara avskräckande att göra från grunden då det kräver både tid och precision. Men så behöver det inte vara.

Kalla såser behöver inte redas utan görs på bara ett par minuter genom att helt enkelt blanda ihop olika ingredienser – med andra ord är de populära inslag hos både restauranger och storkök som jobbar under hög tidspress.

För att förgylla smaken på den kalla såsen finns det ett stort utbud av fonder att tillsätta. Bongs Touch of Taste kommer i massor av varianter och funkar utmärkt som såssmaksättare till den vegetariska pastan, den ugnsstekta fiskbiten, den grillade kycklingen eller revbensspjällen.

Testa dig fram utifrån dina egna smaklökar och laborera ihop ett gäng kalla såser till nästa buffé – ju fler desto mer uppskattat. Eller få inspiration här och börja exempelvis med en ramslökspesto eller en chili-mango salsa. Bara fantasin sätter gränserna!

Chili-mango salsa

4 personer som tillbehör, ca 5 minuter

200g mango i bitar, fryst eller färsk

1 st finhackad banan schalottenlök

1 dl hackade korianderblad

1 msk pressad lime

2 tsk ToT Grönsaksfond, standard eller Eko

1-3 tsk sambal oelek

1 msk olivolja

Lägg alla ingredienser i en bunke. Mosa och blanda med en gaffel. Smaka av med salt, peppar och fond.

 

Ramslökspesto

4 personer som tillbehör, ca 5 minuter

30g ramslök, färska blad, grovhackade

100g parmesanost, tärnad

50g rostade pinjekärnor

1 msk ToT Grönsaksfond eller Eko Grönsak

1 dl rapsolja

0,75 dl olivolja

1 tsk rivet citronskal

salt och svartpeppar

Lägg allt i en mixer och kör till en grov smet. Smaka av med fond, salt och peppar.