En gryta – flera smaker

Det är alltid en omställning att gå från sommar, sol och ledighet till att jobb och skola drar igång när hösten nalkas. Plötsligt blir tiden knapp och det kan dröja innan man kommer in i rutinerna igen.

Vi vet alla hur det är – men många av oss förtränger också det år efter år. Och kanske är det lite extra sant just i år med tanke på att vi fått ha vår första sommar på två år utan restriktioner och pandemi.

Men så är den helt plötsligt kommen – sista dagen på semestern. Ungarna ska iväg till skolan och det är dags för dig att sätta på dig arbetskläderna igen för att få lön för mödan.

För personal i restauranger och storkök finns det dock knep vi kan tipsa om – eller närmare bestämt tips på maträtter som går enkelt och snabbt att laga, utan att de för den sakens skull är trötta eller smaklösa. Vi pratar förstås om fenomenet One Pot!

En One Pot är precis vad det låter – en rätt som lagats i en och samma kastrull. Den sparar alltså både tid och är bra för miljön eftersom den genererar mindre disk. Det går att variera One Pots i all oändlighet – vi har valt att tipsa om One Pot Burrito Bowl med sötpotatis, grönsaker, svarta bönor och koriander. Enkelt och hur smarrigt som helst. Välkommen tillbaka!

One Pot Burrito Bowl

10 personer
2 kg Sötpotatis, Skalad
1 kg Zucchini
1 kg Röd paprika.
1 kg Rödlök
3 st Jalapenopeppar, Färsk
750 g Svarta bönor, kokta
1 knippe Koriander
3 st Limejuice
3 tsk Rökt paprika
3 tsk Chili pulver
3 tsk kummin.
Salt och peppar

Steg 1: Hacka sötpotatis, zucchini, röd paprika, rödlök och jalapeno.
Steg 2: Häll alla dina hackade grönsaker i ett bleck, tillsammans med rökt paprika, chilipulver, spiskummin, salt och peppar och lite olivolja.
Steg 3: Blanda ihop det direkt i pannan!
Steg 4: Placera pannan i en förvärmd ugn, 190 grader varmluft, och rosta grönsakerna tills de är precis mjuka. Detta tar cirka 20-30 minuter, beroende på hur små du tärnade dem.
Steg 5: Ta bort pannan från ugnen. Tillsätt de svarta bönorna, koriander och limejuice.
Steg 6: Blanda ihop det!
Steg 7: Häll upp blandningen i skålar, tillsätt önskad topping och servera.