En sammetslen historia

Velouté är en av grundsåserna och påminner om bechamell, men istället för mjölk tillreds den med buljong. Den gör sig utmärkt i gratänger och stuvningar, men fungerar också finfint som den är och som komponent på tallriken.

Tänk velour – velouté betyder nämligen sammetslen och det är just den känslan som ska infinna sig när såsen landar på tungan. Smaken bestäms av vilken fond du använder – i vårt recept har vi valt Bong Kycklingfond för att slutresultatet ska få en gräddig och matig karaktär. Den blir ett utmärkt ackompanjemang till kyckling- och andra fågelrätter.

Veloutésås är ljus i färgen, något som beror på att den bottenreds. Eftersom vi även äter med ögat blir det en fin kontrast till det protein du serverar den till.

Det fina är att Bong Kycklingfond dessutom finns i praktisk storköksförpackning på hela två liter, något som underlättar enormt när många munnar ska mättas.

Kycklingveloute

1 liter / 10 personer

1 dl smör
1 dl vetemjöl
7 dl Bong Kycklingfond
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
Salt och vitpeppar

Smält smöret, pudra på mjölet och låt redningen fräsa några minuter tills den blivit gyllenbrun. Tillsätt fonden lite i taget under omrörning tills det blivit en klumpfri sås. Slå i mjölk och grädde och låt det koka sakta i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

Såsen kan göras på många sätt, för rundare och lite fetare smak använd endast grädde. Såsen kan avslutas med ett par äggulor för en extra krämig konsistens