Får det lov att vara en kall sås i vår?

Graderna börjar stiga, kvällarna blir ljusare, grillarna åker fram – det är vår! Och vad passar bättre till grillat om inte kalla såser?

Oavsett om du föredrar kött, kyckling eller vegetariskt på grillgallret så finns det en uppsjö goda och kalla såser som sätter pricken över i på grillrätten. Vispa ihop en egen ajvardressing till grönsaksspettet, eller blanda en creme fraiche med kalvfond och lite vitlök – möjligheterna är oändliga. Allt som behövs är lite fantasi!

Det bästa av allt är att kalla såser går snabbt att laga – oftast tar det bara ett par minuter. Glöm redning och komplexas tillagningsmetoder – här slänger du bara i vad du vill smaksätta din sås med i en blandare eller mixer. Utmärkt för storkök som lagar mat till många och som vill bjuda på något som piffar upp de allra flesta maträtter.

För det är naturligtvis inte bara till grillat som en kall sås lyfter det som serveras. En coleslaw med äpple ackompanjerar till exempel en hamburgare av vilken sort som helst utmärkt. Eller som tillbehör till kycklingen. Variationsmöjligheterna är oändliga.

Genom att prova sig fram och utgå från vad du själv gillar går det förstås också utmärkt att laborera ihop en egen unik, kall sås som kan gifta sig med smaken av stekt fisk, eller till smarriga kikärtsbiffar. Behöver du inspiration – då hjälper vi dig på traven med tre härliga recept här nedan. Lycka till och smaklig spis!

Crème Fraichesås med Kalvfond och Vitlök
100 personer

 8 kg crème fraiche

700 g Touch of Taste

75 g vitlök, riven

Svartpeppar

Salt

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser i en blandare
  2. Smaka av med salt och peppar

Tips! Såsen går även att koka upp och servera varm. Passar bra till nöt- och fläskkött

 

Ajvardressing
100 personer

7 kg gräddfil

3 kg ajvar, mild

450 g Touch of Taste Brynt Lökfond

250 g citron (saften)

Svartpeppar

Salt

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser i en blandare
  2. Smaka av med salt och peppar

Tips! Vill man ha extra sting kan man tillsätta chili och vitlök i såsen.

 

Coleslaw med Äpple & Curry

100 personer

1,5 kg  äpple, Rivet

5 kg vitkål, Strimlad

750 g purjolök, strimlad

350 g Touch of Taste Brynt

350 g Touch of Taste Svampfond

5 kg crème fraiche

2 kg majonnäs

75 g senapspulver

150 g curry

150 g honung

Svartpeppar och salt

Gör så här:

  1. Riv äpple grovt och strimla vitkål och purjolök
  2. Blanda samman hacket med övriga ingredienser
  3. Smaka av med salt och peppar