Gott nytt umami-år

Grått, mörkt och kallt. De svenska höst- och vintermånaderna brukar inte beskrivas i speciellt positiva ordalag. Men så händer något i slutet på december. Vi går ett nytt år till mötes och plötsligt infinner sig känslan av att ladda om batterierna.

På nyårsafton äter vi den sista middagen för det gångna året innan vi tar steget in i ett nytt och okänt år. Detta väljer vi oftast att fira med en riktigt lyxig supé. Med smaker från hav, skog och växtriket intar vi en ordentlig festmåltid för att tacka för det som varit, lämna det bakom oss och välkomna det som ligger framför oss.

En del ställer sig i köket och lagar denna betydelsefulla måltid, antingen själv eller tillsammans med familj och vänner. Andra beställer hem från restauranger eller caterar mat från storkök. Oavsett vilket man väljer är det värt att notera att en smak av umami sätter en pikant smak på nyårsmaten – fylligheten och rundheten får det att vattnas i munnen och ger oss i matväg ett värdigt slut och ett gott nytt.

Och varför inte även passa på att avlägga ett nyårslöfte om att ta din matlagning ett steg till? Prova till exempel vår umamifond och laborera med grytor och såser – bara din fantasi sätter gränser. Ett nytt år innebär nya möjligheter, prova till exempel att göra din egen ramen.

 

Ramen med miso och kastanjechampion

10 portioner

 

3,5 Liter Vatten

150 ml Touch of Taste Umamifond

60 ml Risvinäger

60 ml Mirin

30 ml Sesamolja

100g Misopasta

10 st Kokta Ägg

1 kg Ramennudlar

5 st Salladslökar

2 st Schalottenlökar

5 msk Svarta Sesamfrö

10 st Kastanjechampinjoner

 

Koka upp vatten och umamifond med risvinäger, mirin, sesamolja och misopasta. Låt koka i cirka 2 minuter. Sänk värmen och håll buljongen varm. Skala de kokta äggen och dela på längden till två halvor. Skiva salladslök, kastanjechampinjon och schalottenlök tunt. Koka nudlarna al dente, detta tar 1-2 minuter beroende på vilka nudlar man valt. Häll av vattnet. Lägg nudlarna i 10 stycken djupa skålar. Häll på buljongen och toppa med de tunt skivade grönsakerna, ägg samt Svarta Sesamfrö. Servera genast.