Gryta – en maträtt som både mättar och värmer

Det är kallt, det är krispigt, det är januari. Det finns få maträtter som gör sig så bra under kyliga vinterdagar som en god gryta innehållandes fina råvaror och en god fond. Lägg på locket och den sköter dessutom sig själv.

Fördelarna med grytor är flera. Förutom ovan nämnda så är de även mättande och har tendensen att ”värma” under årets kallare årstider. Dessutom är det inte någon konst att tillaga större partier när man kokar ihop en gryta – det är snarare en smidig maträtt på så sätt att den gör det enkelt att mätta många munnar.

Det finns heller inga förutbestämda regler gällande ingredienser i grytor. Man kan slänga i lite vad man känner för. Det enda man bör förhålla sig till är att använda sig av kvalitativa råvaror och en god och smakrik fond – då är det svårt att misslyckas.

Bongs nya fonder har klassiska smaker – Kycklingfond, Oxfond och Kalvfond. Förpackningarna rymmer hela två liter och är därmed dubbelt så stora som andra fonder på marknaden, naturligtvis utan att kompromissa med smak och kvalitet.

Fonderna har låg salthalt, är redo att användas direkt och behöver inte spädas. De behöver heller inte förvaras kylda. Självklart är de gjorda av naturliga råvaror och har samma goda egenskaper som fonder gjorda från grunden. Med andra ord perfekta för storkök att krydda vintergrytan med. Följ vårt klassiska recept på kalops, eller låt den egna fantasin flöda. Bongs fonder ser till att smaken sitter där den ska.

Kalops (100 personer)

Ingredienser:
14,5 kg nötkött, tärna färskt
3,5 kg morot, färsk
2,5 kg gul lök
130 g salt, med jod
50 g kryddpeppar, hel
10 g lagerblad
16 liter Bong Oxfond
2 liter vatten (till redning)
900 g vetemjöl, Kärn (till redning)
30 ml Mrs Cheng’s Mushroom Soy
2 dl Touch of Taste Oxfond med rödvin
50 g kryddpeppar, malen

Gör så här:
1. Skala och skiva löken
2. Bryn Kött och Löken.
3. Tillsätt Bong Oxfond och kryddor
4. Koka Köttet i ca 3 timmar. Efter halva tiden tillsätt morötterna.
Späd med lite vatten vid behov
5. Rör ut vetemjölet i vattnet till redningen (ev. använd majsredning)
6. Häll i redningen i kalopsen under omrörning
7. Koka i 20 minuter
8. Smaka av med Bong Oxfond och malen kryddpeppar