Grytornas okrönte hjälte

I en asiatisk wok eller nermalt och format till hamburgare som läggs på grillen – högrev gör succé i de flesta former. Men det är ändå i en god och mustig gryta som nötbitens egenskaper kommer fram som allra bäst.

Högrev är en styckningsdetalj som sitter på nötkreaturens framdel, vid skulderpartiet mellan entrecote och hals. Likt andra framdelsbitar är köttstrukturen grövre och behöver därmed längre tillagning – men vi lovar, det är värt väntan.

Nötet innehåller mycket fett samt kollagen som smälter vid tillagning och därmed bidrar till att smaken blir både rik och fyllig. Tricket är enkelt – ju längre tid på spisen, desto mer smak kommer fram.

För storkök är en högrevsgryta en enkel väg till framgång – det må ta sin tid, men grytan sköter i stora drag sig själv och resultatet kommer att lämna ett minnesvärt avtryck.

I vårt recept på högrevschili tillsätter vi Touch of Taste Kalvfond, vars fyllighet blir ett utmärkt komplement till det möra köttet och därmed framhäver smakerna ytterligare. Smaklig spis!

Högrevschili

10 personer

1,75 kg högrev
3 msk smör
vatten
3 msk Touch of Taste Kalvfond
1 kg krossade tomater
3 st gul lök, strimlad
3 st vitlöksklyftor, hackade
3 msk tomatpuré
2-5 msk röd chili, finhackad
1 kg vita bönor, stora, kokta
Smaksättning:
Malen koriander, oregano, spiskummin, chipotle, ancho, kanel, och lagerblad

Skär högreven i grova bitar, 2×2 cm och bryn i smör tillsammans med tomatpuré, lök och vitlök. Täck med vatten, koka upp och skumma av. Tillsätt fond och tomater, sjud sakta i två timmar eller tills köttet är mört. Smaksätt med några eller alla de föreslagna kryddorna. Häll i bönorna och smaka av med fond, chili, salt och peppar.