Hälsosam hawaiisk trendmat

Det har knappast undgått någon att en het trend i matväg är så kallade poké bowls – en hawaiiansk rätt som består av tre lager; ris, fiskbitar eller vegetariska alternativ och topping. En fräsch och god snabbmatsrätt som går att experimentera med nästan hur mycket som helst.

Poké (uttalas poh-kay) betyder ”att skiva” eller ”att skära i bitar” på hawaiiska och är en rätt som i sitt original består av rå fisk skuren i bitar, dock finns det naturligtvis flera vegetariska varianter i dag. På Hawaii är poké nationalrätt, men det var först runt 2010 som den blev populär utanför ön. I Sverige serveras den i bowls på asiatiska restauranger.

Själva rätten har sitt ursprung i att hawaiiska fiskare ville ta vara på hela fisken – man marinerade helt enkelt de bitar som blev över av dagens fångst och lade dem sedan på en bädd av ris. När Kalifornien sedan plockade upp maten som hälsomat och kändiseliten började marknadsföra den på sociala medier fick den en rejäl boom. I dag finns det till exempel ett par kedjor i Sverige som specialiserat sig på poké bowls.

Poké bowls är tacksamt på flera sätt– förutom att det är otroligt gott och hälsosamt så går rätten snabbt att tillreda och är dessutom enkel att göra till ett större sällskap. För storkök är det inte svårare än att koka upp en stor laddning ris. Med en skvätt Bong Touch of Taste Umamifond i kokvattnet får riset en distinkt och delikat smak. Marinera sedan fisken, eller vad du väljer att använda, och skär och skiva grönsaker samt annat du vill ha i. Den sista touchen fås genom att toppa med en enkel, men ljuvlig dressing. Här är en av våra receptfavoriter, då vi bytt ut fisken mot kål, att ta inspiration från. Smaklig spis!

Green Poke bowl

10 personer

2 l tillagat sushiris enligt instruktionerna på förpackningen
1,5 dl risvinäger
1,5 dl socker
1 msk Touch of Taste Umamifond

20 st tunt skivade rädisor
10 dl strimlad rödkål
1 dl pressad lime
2 msk flytande honung
1 st gurka
5 st avokado
2 dl Sushi Gari, inlagd ingefära

1,5 dl japansk soja
1 msk Touch of Taste Umamifond
1 msk mild sesamolja
1 dl sesamfrön.

Värm försiktigt upp risvinäger, socker och fond till sockret löst sig. Smaksätt det kokta riset med blandningen och låt det svalna till rumstemperatur. Marinera kålen i lime och honung. Efter 10 minuter är den klar att använda. Skär gurkan i tunna strimlor, skiva rädisorna. Dela, skala och kärna ur avokadon, skiva den sedan så tunt som möjligt. Vispa samman soja, fond, sesamolja och sesamfrön till en god dressing. Lägg lite ris i botten på en skål och toppa med grönsaker och tillbehör, avsluta med att ringla över dressingen.