Hylla mor med risotto

Mor, lilla mor, vem är väl som du? Ingen i hela världen! Den 29 maj är det Mors dag och den dag på året då vi visar våra mödrar lite extra uppskattning. Och vad säger: Jag uppskattar dig, mer än en god middag tillagad med finess och känsla?

Att bjuda någon man tycker om på en utsökt middag är att visa kärlek. Därför är det inte konstigt att reservationerna till restauranger och krogar haglar in inför Mors dag varje år. Det blir med andra ord en hektisk dag för restaurang- och storkökspersonal. Därför är det, precis som under alla andra högtider, A och O att vara väl förberedd.

En höjdare att servera, som både går smidigt att laga till många och som går hem hos de flesta matgäster, är risotto. Denna italienska delikatess tillika klassiker har tagit hela världen med storm och serveras likväl på kvarterskrogar som på Michelinrestauranger.

Att laga en risotto som blir precis så där krämig som man vill ha den kräver känsla och lite tid. Och som sagt – risotto är perfekt när den ska lagas till många, eftersom att det inte krävs någon extra tid att göra större satser.

I vår risotto väljer vi att ha i två fonder – Touch of Taste Kycklingbuljong och Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond. Kombinationen ger riset en rund och fyllig smak som kompletteras väl av spenat, basilika och parmesanost. Som smaktillbehör använder vi hummer. Det lena och milda hummerköttet blir pricken över i när alla mammor ska firas med pompa och ståt!

Risotto

3 st schalottenlök, finhackad
2 st vitlöksklyfta, finhackad
3 msk olivolja, mild
4,5 dl risotto-ris
6 dl vitt vin
ca 12 dl vatten
1 msk Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
2 msk Touch of Taste Kycklingfond
4 msk smör
150g parmesan, riven
salt och peppar
babyspenat och basilika

Koka upp vatten och fonderna, varmhåll dem sedan. Sautera lök och vitlök sakta några minuter i oljan. Rör i riset och låt det sautera ytterligare en minut tills riset blir blankt. Tillsätt vinet och låt det koka in i riset. Späd succesivt med varm fond och rör kontinuerligt. Efter ca 20 minuter så är riskornen genomkokta men fortfarande spänstiga. Tillsätt smör och parmesanost, smaka av med salt, peppar och fond.

Hummer

½ hummer per person
Smör

Dela humrarna på mitten, ta bort magsäck och tarm. Ta loss klorna och ”knäck” dem. Smält lite smör i en panna och värm hummern försiktigt. Servera den tillsammans med risotton i varma tallrikar. Toppa med spenat, basilika och om det finns, rom från hummern.