Kycklingpaket med fyllning – enklare än vad du tror

Vem har påstått att kyckling inte kan vara festlig mat? En kycklingballotine är en perfekt bjudrätt bestående av magert kött och en smakrik fyllning. Och förutom att det är ljuvligt gott är det lätt att laga till många eftersom det mesta går att förbereda i god tid innan servering.

Ordet ballotine härstammar från franskans ”balle a package” som betyder ungefär paketboll, och det är precis så rätten är uppbyggd. Den består av en urbenad lårdel från fågel (oftast kyckling) som bankats tunn och som det sedan bres fyllning på. Därefter rullas lårdelen ihop och knyts ihop för att sedan tillagas i ugn.

Det låter alltså mycket mer avancerat än vad det är att tillreda ballotine – det krävs bara lite pill. En stor fördel med denna rätt är att det i princip går att förbereda i princip allt, så det bara är att köra in kycklingpaketen i ugnen innan det är dags att servera. För storkök är detta förstås en dröm – det spelar ingen roll om gästerna är tio eller femtio till antalet, det går lika snabbt att få ett lyckat resultat.

I vårt recept på kycklingballotine har vi valt att ha i ruccola, spenat, citron och vitlök. Som smaksättare väljer vi Touch of Taste Kycklingfond. Den tillför en fräsch syra och förhöjer smaken på kycklingen så att rättens egna karaktär kommer fram. Bara att droppa i och smaka av!

Kycklingballotine

10 personer

1,5 kg / 10 st kycklingbröstfiléer
50g rucola
50g spenat
50g citronzest
25g finhackad vitlök
0,5 msk Touch of Taste Kycklingfond
600g färskost
Salt och svartpeppar

Lägg rucola, spenat, citron och vitlök i en mixer tillsammans med fond och färskost. Mixa till en grynig röra. Banka ut kycklingfiléerna tills de blir ca 5 mm tjocka. Lägg dem 2 och 2 på plastfilm. Krydda med salt och peppar. Bred på färskoströran och rulla ihop till en tight rulle. Stick hål på plasten och pressa ut all luft. Rullen skall bli riktigt hård. Täck rullen med ytterligare ett lager plastfilm och försegla ändarna med steksnöre så rullen blir helt tät. Baka rullen i ugn på ånga eller i souse vide bad till kärntemperatur 72°. Låt rullarna vila 30 minuter. Ta sedan bort plasten och torka av ytan. När det är dags att servera så stek ballotinen i smör.