Låt smaksinnena vara med och fira in det nya året

Rödvinssås är en tidlös klassiker som många av oss i synnerhet förknippar med en saftig oxfilé på nyårsafton. Men det är viktigt att få till rätt kryddning för att höja den där mustiga smaken som tar nyårsmaten till nästa nivå.

En god rödvinssås slår det mesta och är en favorit på matbordet, både bland amatör- och proffskockar. Det går dessutom att variera tjockleken på den efter egen smak – en del gillar en tunnare variant medan andra föredrar lite tjockare. Och det behövs egentligen inte några avancerade ingredienser för att få till en riktigt smakrik rödvinssås. Eftersom den har lång hållbarhet och går att frysa in fungerar det även utmärkt att tillaga sås i större volymer.

För att få upp rätt sötma på rödvinssåsen är tricket att hacka och steka schalottenlök tillsammans med någon skivad rotfrukt. Därefter balanseras den söta smaken genom att tillsätta socker. Gällande vilket rödvin man bör satsa på rekommenderas ofta fylliga och fruktiga viner. Vin som har fatkaraktär kan ge en besk bismak och rekommenderas därför ej.

Touch of Taste Oxfond lyfter smaken på rödvinssåsen och ger den en kraftfull ton som gifter sig med smaken på oxfilén. Lägg därtill sälta från Mrs Chengs japanska soja och du får en behaglig balans som stimulerar alla smaksinnen. För storkök finns dessutom nyheten Bong Oxfond som är på hela två liter och underlättar tillagningen till det större nyårssällskapet.

Vi har tagit fram ett recept på en nyårsrätt som verkligen sätter guldkant på kvällen då det nya året ska firas in. Med detta passar vi på att önska en god jul och ett riktigt gott nytt år!

Oxfilé med betor, kål och rödvinssås

16 personer
ca 60 minuter

2400 g oxfilé i bit

½ dl olja

3 msk smör

800 g brysselkål

Lagerblad och timjanskvistar

Till betpurén:

1 ½ kg skalade gulbetor

800 g skalad rotselleri

1 dl Touch of Taste Eko Grönsaksfond

120 g smör

1 ½ dl grädde

Till rödvinssåsen:

2 dl schalottenlök, hackad

4 dl rotfrukter, hackade, t ex selleri, motor och palsternacka

50 g smör

75 cl vin, rött

4 dl vatten

½  dl rödvinsvinäger

1 dl Touch of Taste Oxfond

½  dl japansk soja, gärna Mrs Cheng

50 g farinsocker

Maizena

Börja med såsen. Bryn lök och rotfrukter tills det fått fin färg i smöret. Slå i vin, vatten, vinäger, fond, soja och farinsocker, låt det koka försiktigt i 30 minuter. Red av såsen till önskad tjocklek med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med fond, salt, peppar vinäger och farinsocker. Sila såsen genom finmaskig sil.

Gör sedan purén. Dela betor och selleri i centimeterstora tärningar. Lägg dem i en kastrull, slå på vatten så det täcker och smaksätt med fonden. Låg rotfrukterna koka tills de är helt mjuka, det tar ca 25 minuter. Låt dem sedan rinna av ordentligt i ett durkslag. Vispa sönder rotfrukterna och rör i smör och grädde. Smaksätt med salt och peppar.

Bryn köttet i oljan i en het stekpanna. Lägg i smör, lagerblad och timjan. Vänd runt och ös köttet med fettet. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Efterstek i ugn, 150° i ca 10 minuter tills önskad stekningsgrad. (57° för medium.)

Ansa och dela kålen på mitten. Råstek den i några matskedar smör i ca 5 minuter. Kålen skall vara genomstekt men fortfarande spänstig.

Skiva köttet och servera det tillsammans med pure, kål och sås.