Lobster roll – street food i lyxig tappning

En av de stora stjärnorna i street food-världen är den amerikanska klassikern lobster roll. Den består i stora drag av bröd fyllt med hummerröra, men finns numera i flera olika tappningar. Dagens många varianter kan dock härledas tillbaka till två ursprungsformer – Maine, som görs på kallt hummerkött och Conneticut, som görs på varmt.

Enligt ”Encyclopedia of American Food and Drink” såg lobster roll dagens ljus under sent 1920-tal i New England, i nordöstra USA. Sedan dess har rätten spridit sig och serveras numera på restauranger över hela världen. Och i och med den era av food trucks vi numera lever i har lobster rolls blivit ett populärt inslag på lunchen, i farten eller som kvällssnacks.

Stjärnan i rätten är självfallet hummerköttet som hackas upp och blandas med tillsammans med exempelvis crème friache, majonnäs eller något annat krämigt och gott och fördelas sedan i brödet. För att förstärka den delikata hummersmaken går det utmärkt att använda Bong Touch of Tastes MSC-märkta hummerfond till salladsröran. MSC-märkningen är ett bevis på att hummern är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljö

Men det går även bra att använda någon av Bong Touch of Tastes övriga fonder som smaksättare. Bong Touch of Tastes Ekologiska Kycklingfond tillsammans med citron, tabasco, schalottenlök, selleri och créme fraiche blir till exempel en ljuvlig hummersallad att servera i en lobster dog, ett bröd som till utformningen närmast påminner om ett korvbröd.

Brödet görs enkelt i det egna storköket och kan även det kryddas med en fond från Bong Touch of Taste. Resultatet blir uppskattat både som förrätt, som snacks och på buffébordet. En enkel rätt med lyxig touch som går hem i alla åldrar.

Tasty Panncake Lobster dog

10 personer som förrätt, snacks eller bufferätt

Bröd

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk Touch of Taste Schalottenlöksfond

2 stort ägg

2 dl mjölk 3 procent

2 msk smält avsvalnat smör

smör till stekning

Blanda ihop de torra ingredienserna. Vispa samman fond, ägg, mjölk och smör. Vispa ner vätskan i mjölblandningen och rör tills smeten är klumpfri, smaka av med fond, salt och peppar. Grädda avlånga pannkakor, fyll dem med hummersallad och servera dem direkt.

Hummersallad

2 st kokta humrar

1 dl fintärnad blekselleri

2 dl mjölk

2 msk finhackad schalottenlök

2 msk pressad citron

några droppar Tabasco

2 tsk Touch of Taste Kycklingfond

1,5 dl créme fraiche

Lägg sellerin och mjölk i en liten kastrull. Låt det koka upp och drag åt sidan. Låt det stå några minuter tills sellerin börjar bli mjuk, sila och kyl. Dela, skala och skär hummern i fina bitar. Blanda samman alla ingredienserna i en bunke och smaka av med fond, salt och Tabasco.