Paj – en klassiker som går hem hos de flesta

Det vankas kräftskivetider och då vet vi vad alla tänker på. Just det ­– paj! För vad vore en kräftskiva utan en god paj? Det fina med paj är att det är lätt att tillaga och går att variera i oändlighet. Ett säkert kort till både vardag och fest.

Paj – alla kan konceptet: en botten, en fyllning och om man vill – ett överdrag. Fyllningen kan sedan bestå i exakt vad som helst. Väljer man frukt eller bär blir det en smarrig dessert. Är man sugen på en mer matig variant går det bra att ha i kött, kyckling, fisk eller grönsaker. Det är både mättande och ljuvligt gott.

Från våren till sensommaren brukar det talas om att det är pajsäsong. Det vill säga, när vädret håller en viss temperatur och aptiten inte direkt skriker efter långkok. Paj är fräscht och stillar hungern på ett enkelt sätt Dessutom är det lätt att laga till många och gör sig därför perfekt i både huvudroll och biroll på buffébordet eller till festmåltiden.

För storkök är därför pajen en riktig hit. Testa att göra er egen signaturpaj genom att kombinera och variera ingredienser. Vill ni ha hjälp på traven? Då kan vi kanske fresta med en klassiskt god löktarte – en stjärna på buffébordet.

Löktarte

1 st (ca 10 portioner på Buffé)

5 st Gula Lökar

1 ark Smördeg (ca 250 g)

45 ml Brynt Lökfond

2 kvistar Timjan

3 msk Olivolja

Salt

Peppar

Skala och skiva Löken i tunna skivor. Bryn Löken i en stekpanna, ca 20 cm diameter, utan att den tar färg i ca 10 minuter. Krydda med den plockade Timjanen och Brynt Lökfond. Salta och Peppra. Rulla ut smördegsplattan över stekjärnet och tryck till längst med kanterna. Baka av i ugn i 225 grader i ca 15 minuter. Stjälp upp tarten på ett smörpapper så att smördegen hamnar underst och låt svalna. Garnera med färska örter. Servera hel eller i bitar med Crème Fraiche och Forellrom.