Långbaket ger rotsellerin en fin mjällhet och söt smak – passar fint ihop med den brynta nötigheten i smöret

Ingredienser
- 200 g Blandade betor, syrade
- 5 st Rotselleri, hela och små
- 2 l Vatten
- 0.5 dl Ekologisk grönsaksfond, Bong
- 4.5 dl Polenta
- 200 g Peccorino (gärna tryffelpeccorino)
- 300 g Smör
- 3 msk Kantarellfond, Bong
- 1 msk Kikkoman soja
- 50 g Salvia, färsk
Så här gör du
Gör rent rotsellerin med rotfruktsborste under rinnande vatten. Lägg på bleck. Ugnsbaka i ca 2-2 ½ timmar, tills mjuk rakt igenom, på 175°. Använd stektermometer – vid 85° är den klar. Koka upp vatten och grönsaksfond. Tillsätt polentagrynen. Låt sjuda ca 7-8 min. Riv ner osten, låt smälta ut. Smaka av med salt och ev. tryffelolja (om ej tryffelpeccorino). Bryn smöret i en tjockbottnad panna tills gyllenbrun. Häll av det klarade brynta smöret i en ny kastrull. Håll varmt och häll i kantarellfond, smaka av med soja. Dela rotsellerin på mitten och ös med det brynta kantarellsmöret. Klicka på polenta, lägg på betor och klipp över salvia.
Produkter