Klassiska smaker som får en fin knuff av den kallrökta laxen som blandas ner i potatismoset. En krispig sallad med pressad citron är perfekt till.

Ingredienser
- 1.5 kg Lax
- 0 Salt & peppar
- 0 VITVINSSÅS
- 4 dl Vitt vin
- 5 dl Vatten
- 1 st Lök, finhackad
- 4 msk Fiskfond, Bong
- 1 st Lagerblad
- 2.5 dl Grädde
- 0 MOS
- 2 kg Potatis
- 4 dl Mjölk
- 200 g Kallrökt lax
- 0 Dill, smör, salt
- 0 SALLAD
- 300 g Haricot verts
- 4 st Selleristjälkar
- 1 pkt Ärtskott
- 1 dl Solroskärnor, rostade
- 1 st Citron, pressad
Så här gör du
1. Skär laxen i portionstjocka skivor, ca 150 g styck. Salta och peppra laxen på båda sidor. Hit kan det
förberedas. Tillaga laxen ca 10–12 min före servering i 150°.
2. Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt vitt vin, vatten, fiskfond och lagerblad. Reducera tills det återstår
drygt 5 dl. Sila av löken och blanda såsen med grädde. Låt sjuda utan lock i ca 2 min. Red av såsen,
smaka av med salt. Hit kan det förberedas.
3. Skala och koka potatisen, häll av kokvattnet. Gör ett mos. Hacka lax och dill och blanda ner i moset
strax före servering. Smaka av med salt men tänk på att laxen också bidrar med sin sälta.
4. Ansa sellerin och skär den i tunna skivor. Blanda haricot verts, selleri, ärtskott och solroskärnor.
5. Smaka av med salt och gärna lite färskpressad citron.
Produkter