Smaksätt sommarens grillat med umami

Umami, också känd som den femte grundsmaken, kompletterar de tidigare fyra grundsmakerna – sött, salt, surt och beskt. Den buljongaktiga och runda smaken upptäcktes under tidigt 1900-tal i Japan och har sedan dess tagit hela världen med storm.

Själva namnet umami är en sammansättning av de japanska orden ”umai”, som betyder delikat, och ”mi”, som kan översättas med essens. Och visst är det målande? Smaken tillför nämligen en fyllighet till grytor, såser och soppor. Därtill har umami den unika egenskapen att kunna förstärka och lyfta övriga smaker i anrättningen.

Många förknippar den femte grundsmaken med asiatisk mat, men den är numera även vanligt förekommande hos västerländska restauranger och storkök. Dessutom hittar man umamismaken naturligt i flera livsmedel, som till exempel parmesanost, tomater, lufttorkad skinka och svamp. Dessutom återfinns den i smaksättare som exempelvis soja och fisksås.

Och på tal om det västerländska köket – vi är många som är svaga för grillad mat. Men vad vore grillat utan en god och saftig sås? Med Bong Touch of Taste Umami-fond är det enkelt att piffa upp såsen och ta fram de där riktigt härliga sommarsmakerna. Här bjuder vi till exempel på ett recept på en fantastiskt god barbecuesås som gör sig utmärkt till det mesta i grillväg, vare sig det är kött, fågel, fisk eller vegetariskt.

Tasty BBQ-sås

1 flaska

15g smör

100g finhackad silverlök

50g hackad vitlök

30 ml Touch of Taste Svampfond

2 dl vatten

4 dl tomatketchup

30 ml tomatpuré

0,75 dl vit vinäger

45 ml Worcestershiresås

1 dl farinsocker

flytande rökarom

svartpeppar och salt

Hetta upp en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök några minuter. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt det sjuda i 20 minuter. Smaka av med salt, peppar, fond och rökarom.

Om du vill ha helt slät sås så passera den genom finmaskig sil.