Soja och lax – det perfekta paret

Att soja och lax är två smaker gifter sig är knappast någon nyhet. Men vad är det som egentligen som gör den rosa delikatessfisken och den svarta kryddsåsen till en så bra kombo?

Sojasås lyfter matlagningen till nya smakhöjder – och gör sig i synnerhet utmärkt tillsammans med just lax. Den milda och lena smaken från fisken kommer fram och når sitt esse i kombination med den fylliga och aromatiska smaken från sojan. Soja har nämligen med smak av umami – den femte grundsmaken. Och även om umami egentligen inte är en renodlad smak, utan snarare saltformen av glutaminsyra, så är det dess egenskaper som är intressant – det är umami som gör att maten får en god och välbalanserad smak.

Laxens egenskaper som en fet fisk med silkeslen smak blir därmed en utmärkt stjärna när den kompletteras med sojasås. Mrs Cheng’s sojasås tillverkas i Kina och är därmed både autentisk och kvalitativ. Att använda en bra soja gör hela skillnaden för matlagningen. Mrs Cheng’s sortiment består av två alternativ – en mörk kinesisk soja och en ljusare japansk. Den kinesiska varianten har högre salthalt medan den japanska har en längre bryggningsprocess. Vi kopplar i synnerhet den japanska sojan till sushi, och här sluts cirkeln – för i sushi ingår som bekant ofta lax.

Men med sina smakfördelaktiga egenskaper finns det inga gränser för vad den kan användas tillsammans med – droppa det i kokvattnet istället för salt, lyft smaken på kolasåsen till glassen genom att blanda ner lite sojasås, eller tillsätt soja till brynt smör och använd på i princip vilken mat som helst. The sky is the limit!

Här bjuder vi på ett recept på en alldeles underbar sojagravad lax. Smaskig och nyttig och lätt att tillreda i storköket.

Sojagravad Lax (100 personer)

Ingredienser

10 kg Laxfilé – benfri, putsad med skinn

30 dl Mrs. Cheng´s Mushroom Soja

1,5 dl Mrs Cheng´s Japansk Soja

3 msk Vitpeppar (grovsött)

1 msk Wasabipulver

6 msk Farinsocker

1 dl Touch of Taste Umamifond

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till Gravningslagen. Lägg fisken i ett bleck och häll över lagen. Täck med plastfilm. Ställ blecket i kylen. Grava i 2 dygn. Vänd Laxen efter 1 dygn. När laxen är färdiggravad så slå bort vätskan så att den inte blir övergravad och för salt. Skär laxen i tunna skivor och servera den med goda tillbehör.

Gravningslagen kan användas till två stycken gravningar.