Sojans resa till de svenska matborden

Sojan har en flera tusen år lång historia och är därmed en av världens äldsta smaksättare. Själva bryggningen ses som ett hantverk i Kina och bara sojasåser som är tillverkade i landet räknas till de autentiska.

Sojans kvalitet bestäms efter råvaror, smak, doft och utseende. Mrs Cheng’s sojasås är klassad som First grade, det vill säga har den högsta graderingen. Detta beror bland annat på att all bryggning och tillagning äger rum i Kina samt att den görs på fermenterade sojabönor, i enlighet med traditionen.

Historien bakom Mrs Cheng’s tar fart i Sverige under 1960-talet när Johnny och Hanna Cheng startade sin import av olika kinesiska livsmedel till Sverige. Den första produkten var hemmagjorda vårrullar som tillagades hemma i det egna köket. Men det var när man började fokusera på soja av hög kvalitet som det började ta fart på riktigt.

För att nå ut till svenska folket tog Johnny saken i egna händer och besökte varje livsmedelsbutik, restaurang och tidningsredaktion han kunde hitta. Han visade upp sojan och instruerade svenskarna hur man använder den som smakförstärkare i svensk matlagning. Och hans passionerade arbete gav resultat. Mrs Cheng’s sojasås är en av de mest populära i svenska kök idag.

Mrs Cheng’s sojasås finn i två varianter – en kinesisk, lite mörkare som är smaksatt med svamp och en japansk, lite ljusare. Båda förgyller matlagningen och tar fram den fylliga smaken i de allra flesta rätter. Här tipsar vi till exempel om läckra och krispiga japanska potatisbullar – perfekt till lunchen.

Japanska Potatisbullar – Korokke

(100 personer)

Ingredienser:
12 kg Potatis, mjölig
6 kg Köttfärs, valfri (går bra med vegansk)
3 kg Gul lök, hackad
500 g Touch of Taste Umamifond
250 g Mrs. Cheng´s Mushroom Soy
2 kg Mjöl, till Panering
20 st Ägg, till Panering
2 kg Panko, till panering (kan ersättas med ströbröd)
Vegetabilisk Matolja till stekning

Gör så här:
Koka potatisen i lättsaltat vatten, häll upp i hålbleck när den kokat klart och låt ånga av i 15 minuter. Stek löken på svag värme. När löken är lätt genomskinlig tillsätt köttfärsen. Stek lök och köttfärs tills färsen är genomstekt. Smaka av lök och färsblandningen med Umamifond, Mushroom Soy, salt och peppar. Häll upp lök och färsblandningen i hålbleck så att överskottsfett rinner av. Häll potatis och lök färsblandningen i en stor blandare och blanda ihop till en homogen massa, inte för slät. Det skall finnas textur kvar i massan. Forma massan till biffar medan massan fortfarande är ljummen. Panera biffarna i Mjöl, ägg och Panko.
Stek biffarna på medelhög värme i stekbord med rikligt med olja i ca 3 minuter per sida.

Serveras med strimlad Vitkål, Citronklyftor och Teriyakisås.