Streetfood i lyxförpackning

De flesta förknippar hummer med lyx och flärd – något som serveras till ett glas skumpa på nyårsafton eller som beställs när man besöker den där lite finare restaurangen. Men hummer gör sig också hur fint som helst i mat av det lite mer vardagliga slaget.

Trenden att använda sig av hummer i street food kommer från USA och en av de mest populära rätterna att servera ur food trucks som står parkerade längs gatorna är lobster roll, eller lobster dog som det också kallas.

Rätten i sig består i stort sett av bröd fyllda med en röra i vilken hummerköttet spelar huvudrollen. Den såg dagens ljus under 1920-talet i nordöstra USA, i delstaterna Maine och Conneticut och har sedan spridits för att idag serveras på såväl restauranger, snabbmatsställen och från foodtrucks över hela världen.

I röran till vår lobster dog droppar vi i Touch of Tastes Hummerfond som lyfter smaken på hummerköttet lite extra med sin runda och fylliga smak. Passa på att göra ordentligt med röra när ni ändå är igång – den kan men fördel ställas in i kylen under dagen för att tas fram när någon beställer denna flotta snabbmatsklassiker.

Tasty Panncake Lobster dog

10 personer som förrätt, snacks eller bufferätt

Bröd
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk Touch of Taste Schalottenlöksfond
2 stort ägg
2 dl mjölk 3 procent
2 msk smält avsvalnat smör
smör till stekning

Blanda ihop de torra ingredienserna. Vispa samman fond, ägg, mjölk och smör. Vispa ner vätskan i mjölblandningen och rör tills smeten är klumpfri, smaka av med fond, salt och peppar. Grädda avlånga pannkakor, fyll dem med hummersallad och servera dem direkt.

Hummersallad

2 st kokta humrar
1 dl fintärnad blekselleri
2 dl mjölk
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk pressad citron
några droppar Tabasco
2 tsk Touch of Taste Kycklingfond
1,5 dl créme fraiche

Lägg sellerin och mjölk i en liten kastrull. Låt det koka upp och drag åt sidan. Låt det stå några minuter tills sellerin börjar bli mjuk, sila och kyl. Dela, skala och skär hummern i fina bitar. Blanda samman alla ingredienserna i en bunke och smaka av med fond, salt och Tabasco.