Svampsäsongen är här

Äntligen är det svampsäsong! Vid den här tiden på året bjuder skogen massvis av skatter i form av bland annat kantareller, karljohansvampar och champinjoner. Tillaga och servera dem som de är eller ha i dem i en god stuvning – nyttigt och otroligt gott!

Svampar utgör ett helt eget rike i naturen som omfattar 150 000 namngivna arter. De som används i kosten kallar vi i dagligt tal för matsvampar och det vi egentligen äter är de så kallade fruktkopparna – svampen är egentligen den som befinner sig under markytan.

I många länder finns det en flera hundra år gammal tradition att plocka och äta svamp, som till exempel Kina och Ryssland. I Sverige skulle det dröja fram till när Cajsa Warg gav ut sin kokbok Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber år 1755 som de första recepten med svampar dök upp. Det var sedan de högre stånden som under 1800-talet började upptäcka svampens kulinariska färdigheter, bland annat för att Jean Baptiste Bernadotte, som hämtades från Frankrike, tog med sig sina franska matvanor där svamp förekom.

Idag är svamp ett populärt inslag och används flitigt i matlagning i gemene kök. Eftersom den är mild i smaken ska den gärna tillagas med smaksättningar som inte är allt för kraftiga, så att svampsmaken behålls och kommer fram. En av de mest klassiska svampanrättningarna är svampstuvning på toast – en förrätt som alltid gör succé. Dessutom går det snabbt att slänga ihop en svampstuvning, med andra ord är det ypperligt att servera på restauranger och av storkök.

Svampen kan vara nyplockad eller fryst sedan förra hösten – den goda smaken består. Ett tips är att tillsätta några droppar Bong Touch of Taste Svampfond till stuvningen för att ge en liten extra smakskjuts.

Krustader med krämig svampstuvning

10 portioner

10 st Krustader

40 g Ostronskivling

40 g Champinjoner

40 g Kastanjechampinjoner

200 ml Vispgrädde

30 ml Touch of Taste Svampfond

100 g Forellrom

Dill

2 msk Olivolja

1 msk Majsstärkelse

Svartpeppar

Hacka svampen och fräs den i oljan. Slå på grädde och låt koka på medelvärme i ca 10 minuter. Smaksätt med Svampfond och svartpeppar. Om stuvningen är lös, red av med majsstärkelse. Fyll krustaderna med svampkrämen och toppa med Forellrom, Dill och Svartpeppar.