Vegansk klassiker med rödbetor

Den klassiska franska grytan i vegansk tappning, ja, du läste rätt. Med vår Beety Bourguignon låter vi rödbetan spela huvudroll i samklang med den mustiga smaken från Touch of Tastes veganska fonder. Resultatet blir en ljuvligt god och nyttig middag.

Sedan decennier har rödbetan använts i hälsosyfte, den innehåller nämligen både antioxidanter, falvonoider och är naturligt rika på nitrat. Nitrat bidrar till att kväveoxiden i kroppen tilltar vilket i sin tur medför att blodkärlen vidgas, blodcirkulationen ökar och blodtrycket sjunker.

Du hör ju, det är rena rama hälsokuren att använda sig av rödbetor i mat. Dessutom är det ljuvligt gott. När du kokar dem blir de mjuka och möra och påminner lite om potatisen i konsistensen. Vi har tagit fram ett storköksrecept där vi använder rödbetor istället för kött i en fransk favorit – Bouef Bourguignon blir därmed Beety Bourguignon.

Som smaksättare och som ett perfekt komplement till grytor, i vilka rödvinet hjälper till att få fram den där gourmetkaraktären, använder vi Touch of Taste Umamifond och Touch of Taste Svampfond. Tillsammans ger de grytan en fin smakbalans och en mustig karaktär som lämnar få oberörda. Bon Appétit!

Beaty bourguignon

10 personer

4 msk rapsolja
5 vitlöksklyftor, skivad
3 timjankvistar
3 lagerblad
20 små rödbetor, skalade & klyftade
4 morötter, grovt slantade
4 msk tomatpuré
8 dl fylligt rödvin
2 msk Touch of Taste Umamifond
2 msk Touch of Taste Svampfond

20 st steklök eller pärllök, skalade
20 skogschampioner
1 msk rapsolja, kallpressad

Hetta upp en tjockbottnad gryta. Häll i rapsoljan och låt bli het. Lägg i vitlök, timjankvistar, lagerblad, rödbetor och morötter, bryn ca 5 min till fin färg har uppnåtts. Klicka sedan i tomatpuré och låt bryna någon minut till under omrörning. Tillsätt sedan vin, fonderna och 5 dl vatten så att det precis täcker. Låt sjuda tills betorna är lagom mjuka, ca 20 min. Späd eventuellt med mer vatten. Bryn under tiden svamp och lök i en stekpanna. Smaka av med salt & svartpeppar. Häll över i grytan. Smaka av grytan med mer vin och fonder efter tycke. Red ev. av med maizena.