Vilt – Mustig och spännande

Människan har jagat sedan urminnes tider för att förse sig med bland annat kläder och mat. Idag är avsikten med jakt mycket mer varierande men många jagar just för att kunna äta och sälja ekologiskt och närodlat kött.

Det var viltköttets egenskaper som näringsrikt, smakrikt och samtidigt fettsnålt kött som gjorde att det snabbt blev en favorit på matborden. Och populariteten har bestått genom åren. Med den matlagningstrend som växt sig allt starkare under senare år har också receptinslagen av vilt och skog växt sig stark – att storköken exempelvis smaksätter sin bolognese med enbär eller salvia eller att den hemmalagade risotton tillagas med kantarell är en hit som är här för att stanna

Viltsmaken är dessutom fundamentet i ett par av det skandinaviska kökets signaturrätter som gjorts kända världen över av stjärnkockar. Den mustiga aromen av skog och bär gör sig utmärkt i recept med både höstens och vinterns rotsaker som med sommarens nyskördade grönsaker från trädgården.

Bongs Touch of Taste Viltfond har fått sin vilda smak av renkött, enbär, svarta vinbär och kantareller. Fonden ger en rund och härlig smak som förhöjer vilken färsrätt som helst. Dessutom gör den sig perfekt i såser och grytor och ger dem en spännande och vild karaktär. Som till exempel i dessa smakrika viltfärsbiffar med pepparrotslingon.

Pepparrotslingon:
• 225 g Lingon
• 5 msk Råsocker
• 5 msk Pepparrot, färskriven

Potatis:
• 1.2 kg Potatis i klyftor
• 0.5 dl Rapsolja
• 1 msk Salt
• 3 msk Ströbröd

Sås:
• 3 st Lök, finhackad
• 2 st Äpplen, hackade
• 4 dl Vatten
• 3 msk Touch of Taste Viltfond
• 5 msk Honung
• 3 krm Timjan
• 150 g Smör

Färsbiffar:
• 700 g Viltfärs
• 300 g Fläskfärs
• 2 st Lök, finhackad
• 2 msk Touch of Taste Viltfond
• 1 dl Ströbröd
• 2 dl Mjölk
• 2 st Ägg
• 1 dl Persilja, hackad
• Salt & peppar

Rör samman lingon och socker. Smaksätt med riven pepparrot. Lägg ner potatisklyftorna i bleck och blanda väl med oljan. Strö på salt och ströbröd. Rosta potatisen i ugnen ca 30–40 min i 200°, tills de får färg. Fräs lök och äpplen i smör och tillsätt vatten, viltfond, honung och timjan och koka utan lock ca 5 min Sila såsen och red av den. Låt koka en stund. Blanda ner smör strax före servering. (Går utmärkt att använda grädde i stället för smör.) Låt ströbröd svälla i mjölken. Blanda färsen med finhackad lök, grädde, viltfond, ströbröd, salt och peppar. Forma jämnstora biffar och bryn i smör. Stek färdigt i ugn i 175°, ca 10 min.