Portioner

Massivt fyllig och mustig gryta – ett riktigt bra alternativ till originalet

Ingredienser

  • 4 msk Rapsolja, kallpressad
  • 6 st Vitlöksklyftor, skurna
  • 5 st Timjankvistar
  • 15 st Små rödbetor, skalade & klyftade
  • 5 st Morötter, grovt slantade
  • 4 msk Tomatpuré
  • 1 flaska Fylligt rödvin
  • 3 msk Kantarellfond, Bong
  • 3 msk Brynt Schalottenlöksfond, Bong
  • 1 l Vatten
  • 15 st Pärllökar, skalade
  • 15 st Skogschampioner
  • 10 st Shitakesvampar
  • 2 msk Rapsolja, kallpressad
  • 0 Salt & nymalen svartpeppar

Så här gör du

Hetta upp en tjockbottnad gryta och värm rapsoljan. Lägg i vitlök, timjankvistar,
rödbetor och morötter, bryn ca 5 min till fin färg. Klicka i tomatpuré, låt bryna någon minut under
omrörning.

Tillsätt vin, fonderna och vatten så att det precis täcker. Låt sjuda tills betorna är lagom mjuka, ca 20
min. Späd eventuellt med mer vatten.

Bryn under tiden svamp och lök i en stekpanna. Smaka av med salt & svartpeppar.

Häll över i grytan. Smaka av grytan med mer vin och fonder efter tycke. Red eventuellt av med maizena.