Portioner

Röda linser laddade med massor av smak från asien

Ingredienser

  • 600 g Röda linser
  • 1 st Mellanstor rot färsk ingefära, skalad och skivad
  • 4 st Lagerblad
  • 3 st Kanelstång
  • 1.5 l Vatten
  • 100 g Smör
  • 3 st Lök, gul, finhackade
  • 5 st Vitlöksklyftor, krossade
  • 2 msk Gurkmeja
  • 3 tsk Spiskummin
  • 2 tsk Garam marsala, indisk kryddblandning
  • 2 tsk Sambal oelek
  • 2 msk Schalottenlöksfond, Bong
  • 4 msk Ekologisk Grönsaksfond, Bong
  • 5 msk Citron, pressad
  • 1 bunt Koriander eller bladpersilja, hackad
  • 0 Naanbröd eller annat bröd till servering

Så här gör du

Skölj linserna noggrant, låt rinna av i en sil. Lägg linser, ingefära, lagerblad och kanel i en kastrull. Slå på vatten, låt koka upp, skumma av orenheter och låt det sjuda sakta 15 minuter. Fiska upp kryddorna
och kasta dessa. Hetta upp en kastrull, bryn smöret och lägg i lök, vitlök, låt fräsa någon minut. Lägg i gurkmeja, spiskummin, garam masala samt sambal och låt det bryna sakta i ytterligare någon minut.
Tillsätt fonderna, citron och linserna tillsammans med spadet. Låt det koka upp och sjuda sakta några minuter, smaka av med kryddor och fond. Späd eventuellt med lite vatten så att soppan får fin konsistens.
Avsluta med hackade örter. Servera tillsammans med naanbröd.