Portioner

En klar soppa, full av god hetta och djupa smaker från havet. Nybakat bröd med vitlökssmör eller Västerbottensost smakar bra till. En klick créme fraiche på toppen är toppen!

Ingredienser

  • 2 st Vitlöksklyftor, hackade
  • 2 st Schalottenlök, hackad
  • 1.5 msk Rapsolja
  • 2 tsk Strösocker
  • 1 msk Tomatpuré
  • 4 dl Vitt vin
  • 6 dl Vatten
  • 4 msk Skaldjursfond med musslor, Bong
  • 1 tsk Chili, färsk hackad
  • 3 msk Smör
  • 0 Olivolja
  • 0 GARNERING
  • 800 g Räkor/Kräftstjärtar
  • 2 msk Skaldjursfond med musslor, Bong
  • 1 st Vitlöksklyfta, pressad
  • 1 dl Rapsolja
  • 4 st Salladslök, hackad
  • 2 st Blekselleri, stjälkar, finhackad
  • 3 msk Paprika röd, finhackad
  • 2 msk Basilika, hackad
  • 0 Koriander och citron

Så här gör du

1. Låt kräftstjärtar/räkor rinna av. Blanda vitlök, skaldjursfond, olja, salladslök, blekselleri, paprika,
basilika och salt. Vänd i kräftor/ räkor och låt marinera ca 2 tim.

2. Fräs schalottenlök, vitlök och chili i olivolja med socker. Tillsätt tomatpuré, vin, vatten och skaldjursfond.
Koka upp och låt sjuda ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Sila över i en ren kastrull.
Mixa ner smöret med en stavmixer precis före servering.

3. Lägg kräftröran i djup tallrik och slå på den varma soppan. Toppa med färsk koriander och skal från citron.