Portioner

Kombinationen av syran i balsamvinägern och sötman från farinsockret och aprikoserna gör såsen alldeles underbar. Rotsellerin ger moset en lite mer spännande karaktär.

Ingredienser

  • 1.5 kg Lammstek
  • 5 krm Timjan
  • 3 klyftor Vitlök, pressad
  • 0 Salt & peppar
  • 0 SÅS
  • 1 st Lök, hackad
  • 1 st Vitlöksklyfta, hackad
  • 1 dl Russin
  • 100 g Aprikoser, torkade
  • 2 msk Farinsocker
  • 4 msk Kantarellfond, Bong
  • 4 msk Balsamvinäger
  • 8 dl Vatten
  • 0 ROTFRUKTSMOS
  • 1.5 kg Potatis, skalad i bitar
  • 100 g Rotselleri, skalad i bitar
  • 500 g Palsternacka, skalad i bitar
  • 25 g Smör
  • 2.5 dl Mjölk

Så här gör du

1. Torka av köttet och lägg det i en ugnssäker form. Krydda runt om med timjan, vitlök, salt och peppar.
Använd köttermometer. Stek köttet i ugnen ca 1 ½–2 tim i 150°, till en innertemperatur på ca 65–70°.
Ta ut köttet och låt det vila i folie.

2. Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt russin, aprikoser, farinsocker, kantarellfond, balsamvinäger och vatten. Reducera till ca 3 dl återstår. Sila av lök och frukt (alt. låt bitarna vara kvar). Häll skyn i en kastrull och red av. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

3. Koka grönsakerna mjuka i lättsaltat vatten. Pressa rotsakerna i potatispress. Värm mjölk och smör, rör ner i blandningen och vispa till ett mos. Smaka av med salt och peppar.

4. Skär köttet i tunna skivor. Servera med sås, rotfruktsmos och gärna haricots verts till.