Portioner

Mjälla Lax-Wallenbergare gjorda på både naturell laxfilé och kallrökt lax. Lite musselfond ger en fyllig smak.

Ingredienser

  • 1.2 kg Laxfilé, skinn- och benfri
  • 250 g Kallrökt lax
  • 2 tsk Salt
  • 5 st Äggulor
  • 5 dl Grädde, 40%
  • 2.5 msk Musselfond, Bong ToT
  • 200 g Smör
  • 1.5 kg Potatis, mjölig

Så här gör du

Skär laxen i bitar och lägg dem i en mixer. Tillsätt salt och kör på hög hastighet till en slät smet. Glöm inte att skrapa ner kanterna så att all lax blir till färs. Tillsätt sedan äggulorna och fonden, till sist grädden lite i taget tills det blir en fin luftig fiskfärs.

Forma 4 jämna fina wallenbergare, lägg dem på en olja bricka och låt dem vila i kylen minst 30 minuter. Hetta upp en stekpanna och stek biffarna i smör tills de är genomstekta men inte överstekta. Servera dem direkt tillsammans med tillbehören.

Till servering:

Pressad potatis, brynt smör, ärtor och pressgurka