Portioner

Mandelmixen ger en nötig och spännande karaktär åt fisken. Servera med säsongens godaste svampar. Tips! Ta gärna vara på vätskan som blir av fisken, smöra upp den och häll över innan servering.

Ingredienser

  • 1 kg Spättafilé
  • 200 g Mandel
  • 2 dl Rapsolja
  • 1 msk Hummerfond, Bong
  • 2 msk Olivolja
  • 0 Salt & peppar
  • 0 MOROTSPURÈ
  • 1.5 kg Morötter
  • 0.5 dl Rapsolja
  • 6 st Timjan, kvistar
  • 2 msk Grönsaksfond, Bong
  • 1 dl Vatten
  • 0 SVAMP
  • 200 g Bacon, strimlad
  • 1 kg Svamp (ex champinjon, skogschampinjon, Karl-Johan, kantarell)
  • 300 g Zucchini, strimlad
  • 1 msk Smör
  • 3 msk Kantarellfond, Bong
  • 0 Salt & peppar

Så här gör du

1. Rosta 100 g mandel i en torr stekpanna. Låt svalna. Mixa mandel, hummerfond och olivolja med en
stavmixer. Bred mandelröran på hälften av filéerna. Rulla ihop och lägg i bleck. Salta och peppra.
Täck med folie. Tillaga ca 25 min i 175°.

2. Fritera 100 g mandel. Ta upp och låt mandeln rinna av på papper.

3. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg dem på en plåt och ringla över ½ dl olja. Lägg på timjankvistar och strö över salt och peppar. Rosta i ugnen tills morötterna mjuknat och fått fin färg, ca 30 min. Sänk ugnsvärmen till 125°.

4. Ta undan några morotsbitar till garnering, mixa resten i matberedare tillsammans med grönsaksfond och vatten. Smaka av med salt och peppar.

5. Bryn bacon och tillsätt svampen. Tillsätt zucchini och smör och fräs ytterligare några minuter, smaka av med kantarellfond, salt och peppar.

6. Fördela morotspurén på tallrikar. Lägg fisken ovanpå. Garnera med de sparade morotsbitarna, friterad
mandel och svamp.