Portioner

Musselsoppa med vitt vin. Severas med bröd. aioli och pommes frites. 

Ingredienser

  • 2 kg Färska Blåmusslor
  • 3 msk Rapsolja
  • 2 dl Schalottenlök, finhackad
  • 2 dl Palsternacka, fintärnad
  • 2 msk Vitlök, finhackad
  • 1 dl Bladpersilja, finstrimlad
  • 5 dl Vitt vin
  • 2.5 msk Musselfond, Bong ToT
  • 5 dl Vispgrädde
  • 0 Salt & peppar

Så här gör du

Skölj, borsta och tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Se till så att alla skalen är stängda. Om några musslor är öppna, knacka dem hårt i diskbänken, om de sluter sig är de ok, förblir de öppna så kasta bort dem.

Hetta upp oljan i en kastrull med lock. Fräs, lök, palsternacka och vitlök i några sekunder.

När kastrullen är riktigt varm så lägg i musslorna och slå på vinet. Lägg på locket och låt musslorna koka några minuter tills de öppnat sig.

Lyft upp musslorna ur spadet, vispa i grädden och låt soppan koka kraftigt några minuter. Lägg i musslorna och smaka av med salt, peppar och fond. Slå upp soppan i en skål och strö över persilja.

Servera tillsammans med surdegsbröd, pommes och aioli.