Portioner

Huvudpersonen i denna rätt är den vackert klorofyllstinna såsen med massor av örtiga smaker som fått en uppiggande knuff av citron. Välj gärna kyckling med skinn, det blir saftigare så!

Ingredienser

  • 800 g Kycklingfilé
  • 0 Salt & peppar
  • 0 Smör
  • 0 UGNSROSTADE ROTFRUKTER
  • 400 g Morötter, klyftor
  • 400 g Palsternacka, klyftor
  • 400 g Potatis med skal, klyftor
  • 400 g Lök, klyftor
  • 1 dl Olja
  • 0 Örter
  • 0 ÖRTSKY
  • 140 g Persilja, grovhackad
  • 40 g Dragon, grovhackad
  • 5 msk Kycklingfond, Bong
  • 9 dl Vatten
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 1 st Citron, saft och zest

Så här gör du

1. Salta och peppra kycklingen. Bryn filéerna i smör ett par minuter på var sida. Hit kan det förberedas.
Efterstek i ugnen på 175° till en innertemperatur på 70° precis före servering. Täck med folie och låt vila ca 5 min.

2. Lägg potatis och rotfrukter i bleck. Smaksätt med salt, peppar och gärna örter. Häll på olja och blanda runt, rosta i ugnen på 200°. 

3. Mixa örterna till en massa tillsammans med lite kycklingfond. Reducera vatten, fond, vitlök och 2 msk citronsaft tills ¾ återstår. Låt svalna något. Späd örtmassan med buljongen i en tunn stråle under gång. Salta och värm före servering. Undvik kokning för färgens skull.

4. Vid servering riv över citronzest.