Portioner

Den höga syran och smaken av fina fikon i såsen gifter
sig perfekt med den saftiga ankan. Kycklingfiléer med
skinn funkar också utmärkt. De nytänkande bakpotatisarna
ger en fin twist till denna klassiker.

Ingredienser

  • 800 g Ankbröst (alt kycklingfilé m skinn)
  • 0 Salt & peppar
  • 0 SKYSÅS
  • 2.5 dl Balsamicovinäger med fikonsmak
  • 8 st Fikon, torkade
  • 7 msk Strösocker
  • 5 dl Vatten
  • 4 msk Rostad Ankfond, Bong
  • 5 msk Smör
  • 2 st Färska fikon, tärnade
  • 0 GRATINERAD BAKPOTATIS
  • 10 st Bakpotatis
  • 0.5 dl Grädde
  • 2 dl Mjölk
  • 2 krukor Gräslök, hackad
  • 5 st Äggula
  • 0 Salt & peppar
  • 0 TILLBEHÖR
  • 300 g Sockerärtor, strimlade
  • 3 st Färska fikon, i klyftor

Så här gör du

1. Ruta skinnsidan på ankbrösten
med en vass kniv. Salta och peppra.
Bryn ankbrösten på båda sidor i
en het stekpanna. Börja med fettsidan
nedåt i smör och rapsolja.
Lägg dem i en ugnssäker
form.
Stek i 125° tills innertemperaturen
är 67–68°. Täck med folie och låt
vila 15 min. Marinera fikon med
balsamicovinäger.
Låt stå ett par
timmar, eller över natten.
2. Gör skysåsen när ankbrösten
står i ugnen. Lägg över de marinerade
fikonen i en kastrull. Tillsätt
socker, vatten och ankfond.
Koka
såsen simmig
på medelvärme,
ca
15 min. Sila såsen, vispa i smöret
och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt dom färska fikonen i såsen
på slutet.
3. Tvätta potatisen och baka av den.
Skär av toppen, gröp ur innehållet
och blanda till mos med gräddmjölken,
ägg, salt, peppar och vänd
till sist i gräslöken. Fyll skalet med
mosblandningen och gratinera i
ugn innan servering.
4. Garnera gärna med sockerärtor
och fikon.