Portioner

Klassiska smaker som får en fin knuff av den kallrökta laxen som blandas ner i potatismoset. En krispig sallad med pressad citron är perfekt till.

Ingredienser

  • 1.5 kg Lax
  • 0 Salt & peppar
  • 0 VITVINSSÅS
  • 4 dl Vitt vin
  • 5 dl Vatten
  • 1 st Lök, finhackad
  • 4 msk Fiskfond, Bong
  • 1 st Lagerblad
  • 2.5 dl Grädde
  • 0 MOS
  • 2 kg Potatis
  • 4 dl Mjölk
  • 200 g Kallrökt lax
  • 0 Dill, smör, salt
  • 0 SALLAD
  • 300 g Haricot verts
  • 4 st Selleristjälkar
  • 1 pkt Ärtskott
  • 1 dl Solroskärnor, rostade
  • 1 st Citron, pressad

Så här gör du

1. Skär laxen i portionstjocka skivor, ca 150 g styck. Salta och peppra laxen på båda sidor. Hit kan det
förberedas. Tillaga laxen ca 10–12 min före servering i 150°.

2. Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt vitt vin, vatten, fiskfond och lagerblad. Reducera tills det återstår
drygt 5 dl. Sila av löken och blanda såsen med grädde. Låt sjuda utan lock i ca 2 min. Red av såsen,
smaka av med salt. Hit kan det förberedas.

3. Skala och koka potatisen, häll av kokvattnet. Gör ett mos. Hacka lax och dill och blanda ner i moset
strax före servering. Smaka av med salt men tänk på att laxen också bidrar med sin sälta.

4. Ansa sellerin och skär den i tunna skivor. Blanda haricot verts, selleri, ärtskott och solroskärnor.

5. Smaka av med salt och gärna lite färskpressad citron.