Portioner

Vilda smaker, syra från lingon, styrka från pepparrot, sötma från honung – det bästa från Norden i en och samma rätt!

Ingredienser

  • 0 PEPPARROTSLINGON
  • 225 g Lingon
  • 5 msk Råsocker
  • 5 msk Pepparrot, färskriven
  • 0 POTATIS
  • 1.2 kg Potatis i klyftor
  • 0.5 dl Rapsolja
  • 1 msk Salt
  • 3 msk Ströbröd
  • 0 SÅS
  • 3 st Lök, finhackad
  • 2 st Äpplen, hackade
  • 4 dl Vatten
  • 3 msk Viltfond, Bong
  • 5 msk Honung
  • 3 krm Timjan
  • 150 g Smör
  • 0 FÄRSBIFFAR
  • 700 g Viltfärs
  • 300 g Fläskfärs
  • 2 st Lök, finhackad
  • 2 msk Viltfond, Bong
  • 1 dl Ströbröd
  • 2 dl Mjölk
  • 2 st Ägg
  • 1 dl Persilja, hackad
  • 0 Salt & peppar

Så här gör du

1. Rör samman lingon och socker. Smaksätt med riven pepparrot.

2. Lägg ner potatisklyftorna i bleck och blanda väl med oljan. Strö på salt och ströbröd. Rosta potatisen i ugnen ca 30–40 min i 200°, tills de får färg.

3. Fräs lök och äpplen i smör och tillsätt vatten, viltfond, honung och timjan och koka utan lock ca
5 min. Sila såsen och red av den. Låt koka en stund. Blanda ner smör strax före servering. (Går utmärkt
att använda grädde i stället för smör.)

4. Låt ströbröd svälla i mjölken. Blanda färsen med finhackad lök, grädde, viltfond, ströbröd, salt och
peppar. Forma jämnstora biffar och bryn i smör. Stek färdigt i ugn i 175°, ca 10 min.