När ramen först dök upp i Japan kring 1900 så var det som en variant till den kinesiska nudelrätten lā miàn och nudlarna kallades helt enkelt för ”kinesiska nudlar”. Men det var efter andra världskriget som rätten blev riktigt populära då priset på mjöl i Japan sjönk kraftigt.
Det var sedan 1958 när den taiwanesiske-japanske affärsmannen Momofuku Ando, som även låg bakom livsmedelskedjan Nissin Foods, lanserade de första snabbnudlarna som gick under namnet Chicken Ramen som folket både i och utanför Japan fick upp ögonen för rätten. Det ryktas bland annat att Kinas sista kejsare Puyis mål innan han lämnade jordelivet var just en skål med Chicken Ramen.
Man delar vanligtvis in japansk ramen i fyra huvudkategorier; Tonkotsu (fläskben), Miso
(fermenterade sojabönor), Shio (salt), och Shoyu (soja). Men utöver detta är det mest tacksamma med rätten att den går att variera i all oändlighet. Det är bara att ha i det man känner för, helt enkelt.
Och precis som Momofuku Ando så gillar vi kycklingramen, därför har vi tagit fram ett recept för storkök med kycklingfilé och Bong Kycklingfond i extra stor förpackning. Rätten är snabb och smidig att laga och vi lovar att den både smakar, mättar och värmer. Bon appétit!