Maträtten har sitt ursprung i Hiroshima, men det är varianten som lagades i regionen Kansai som är den mest spridda på de olika Okonomiyaki-barerna runt om i Japan. Skillnaden då? Jo, i Hiroshima gräddas pannkakan för sig själv, därefter toppas den med ingredienser som är tillagade på sitt håll. I Kansai-sorten blandas alla ingredienser ner i smeten och sedan steks det hela ihop.
Okonomiyaki brukar benämnas som en japansk version av pizza och den beställs och äts vanligen på restauranger som är specialiserade på maträtten – att jämföra med exempelvis pizzerior. Namnet betyder ungefär ”att steka det man föredrar” och på de specifika barerna tillagas rätten på en stor uppvärmd häll av metall, som påminner en del om den som används vid tillaganing av crépes.
Själva omelettsmeten är baserad på mjöl, riven potatis, vatten eller dashi, ägg och strimlad vitkål. Utöver det är det fritt fram att lägga till de ingredienser man föredrar. I Japan är det vanligt med till exempel kimchi, bläckfisk, räkor eller ost. Den ska sedan garneras med okonomiyaki-sås och kan toppas med nori, torkad fisk, majonnäs och ingefära.
Maträtten är både supergod och fylld av nyttigheter och den passar perfekt till både lunch och middag. Den tillhörande såsen gör du enkelt själv. Den går snabbt att slänga ihop och är enkel för storkök att göra ordentliga satser av – receptet bjuder vi på. Lycka till!