Oavsett om du föredrar kött, kyckling eller vegetariskt på grillgallret så finns det en uppsjö goda och kalla såser som sätter pricken över i på grillrätten. Vispa ihop en egen ajvardressing till grönsaksspettet, eller blanda en creme fraiche med kalvfond och lite vitlök – möjligheterna är oändliga. Allt som behövs är lite fantasi!
Det bästa av allt är att kalla såser går snabbt att laga – oftast tar det bara ett par minuter. Glöm redning och komplexas tillagningsmetoder – här slänger du bara i vad du vill smaksätta din sås med i en blandare eller mixer. Utmärkt för storkök som lagar mat till många och som vill bjuda på något som piffar upp de allra flesta maträtter.
För det är naturligtvis inte bara till grillat som en kall sås lyfter det som serveras. En coleslaw med äpple ackompanjerar till exempel en hamburgare av vilken sort som helst utmärkt. Eller som tillbehör till kycklingen. Variationsmöjligheterna är oändliga.
Genom att prova sig fram och utgå från vad du själv gillar går det förstås också utmärkt att laborera ihop en egen unik, kall sås som kan gifta sig med smaken av stekt fisk, eller till smarriga kikärtsbiffar. Behöver du inspiration – då hjälper vi dig på traven med tre härliga recept här nedan. Lycka till och smaklig spis!