Även om svamp ansågs vara en fantastisk ingrediens och krydda redan i det antika Rom och Grekland var vi i Sverige länge skeptiska. Här möttes svamp med stor misstänksamhet ända in på 1900-talet.
Trots att man i 1600-talets Frankrike både odlade och använde svamp i matlagning ställde sig svenskarna helt ointresserade. Inte ens Carl von Linné kunde se någon användning för svamp som mat när han namngav och systematiserade ett hundratal av dem i sin svenska flora.
När Jean Baptiste Bernadotte hämtades från Frankrike för att bli kung i Sverige under tidigt 1800-tal tog han med sig vanan att äta svamp. Men det skulle dröja ytterligare ett par decennier då man på grund av missväxt och svår hungersnöd började uppmana allmänheten att äta svamp. Tidningarna skrev om svamp, flera svampböcker publicerades och intresset och kunskapen ökade. Med tiden dök svamp även upp i allt fler recept.
Sedan flera årtionden är svampen nu en älskad och mångsidig ingrediens, både i de svenska hemmen och i våra storkök. Och trendspaningar säger att vi kommer se mer av svampen framöver då den anses som en lämplig ersättare till köttet, när vi går mot en mer växtbaserad kost. I det asiatiska köket har svamp länge varit en basingrediens. En stor trend under de kommande åren tros faktiskt bli svampkaffe. Svampen torkas, mals och tillsätts sedan till bryggkaffe vilket gör att kaffet inte smakar lika starkt samt blir rikt på antioxidanter.
Bong Touch of Taste Svampfond har en rund och intensiv smak. Fonden gör sig bra i både kalla och varma rätter som soppor, såser, grytor eller risotto. Prova den gärna i en krämig och värmande champinjonssoppa.