Ordet ballotine härstammar från franskans ”balle a package” som betyder ungefär paketboll, och det är precis så rätten är uppbyggd. Den består av en urbenad lårdel från fågel (oftast kyckling) som bankats tunn och som det sedan bres fyllning på. Därefter rullas lårdelen ihop och knyts ihop för att sedan tillagas i ugn.
Det låter alltså mycket mer avancerat än vad det är att tillreda ballotine – det krävs bara lite pill. En stor fördel med denna rätt är att det i princip går att förbereda i princip allt, så det bara är att köra in kycklingpaketen i ugnen innan det är dags att servera. För storkök är detta förstås en dröm – det spelar ingen roll om gästerna är tio eller femtio till antalet, det går lika snabbt att få ett lyckat resultat.
I vårt recept på kycklingballotine har vi valt att ha i ruccola, spenat, citron och vitlök. Som smaksättare väljer vi Touch of Taste Kycklingfond. Den tillför en fräsch syra och förhöjer smaken på kycklingen så att rättens egna karaktär kommer fram. Bara att droppa i och smaka av!