I svamptider är det egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad höstens läckerheter går att använda till. I grytor, soppor, ugnsgrillad eller bara lite lätt stekt – det är inte konstigt att svampen har en speciell plats i våra hjärtan.
Sträv yta drar till sig smaker
Dessutom behöver det inte vara krångligt. En av våra favoriter är att servera svampen tillsammans med en fräsch pasta. Kombinationen ger en mättande rätt med smaker från skogen.
Vi föredrar att använda linguine i vår svamppasta. Linguine är en pastasort som är smal som spaghetti och platt som fettuccine, vilket gör den en aning mer matig. Dessutom är linguinens platta yta sträv, något som medför att pastan enklare drar till sig smaker från de övriga ingredienser den tillagas tillsammans med.
Svampfond lyfter svampsmak
I vårt recept kokar vi upp pasta och steker svampen. När pastan är färdigkokt slår vi av vattnet och fyller på med vin, hackad tomat, svamp och Touch of Taste Svampfond. Fonden hjälper till att framhäva smakerna på de övriga ingredienserna och lyfter svampsmaken ytterligare en nivå.
Förutom att vara en ljuvligt god rätt i sig är svamppastan även superenkel att tillaga – ni slänger ihop den på ett kick, vilket gör att den passar perfekt att servera under rusningstid. Sällan har uttrycket ”less is more” stämt in bättre.
Linguine med svamp, tomat och vitt vin
10 portioner
Ingredienser
- 100 g champinjoner
- 100 g kastanjechampinjoner
- 2 st portabellosvampar
- 500 g plommontomater
- 0,5 dl Touch of Taste Svampfond
- 2 dl vitt vin
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 dl hackad persilja
- 1 dl olivolja
- 1 kg linguine
- salt och svartpeppar
- Sätt på en gryta med riklig mängd vatten och salt.
- Skiva svampen och vitlöken tunt. Fräs svamp och vitlök i lite av olivoljan.
- Kärna ur tomaterna och strimla dessa.
- Koka pastan enligt anvisningen. När pastan kokt klart slå av vattnet.
- Slå på vin, svampfond och häll i tomat till svampfräset. Koka i cirka 2 minuter.
- Häll pastan i grytan med svamp, vin och tomat. Rör runt och smaka av med salt och peppar och persilja.
- Servera på fat eller tallrik med riven parmesan och nymald svartpeppar.