Alla som arbetar i kök vet att choklad och hallon är två smaker som fungerar alldeles utmärkt ihop. Vi har valt att ta fram ett recept på en festlig mjölkchoklad- och hallonmoussetårta – perfekt att servera som dessert efter exempelvis nyårssupén.
Lång hållbarhetstid
Till hallonmousse- och chokladmoussefyllningen har vi använt IsoMitta mousse. Den finns i ett stort antal smaker med slät konsistens eller små bitar. Mousserna är tillagade av färska, solmogna ingredienser och är helt fria från tillsatser. Genom att använda raffinerade torkmetoder är även hållbarhetstiden på både moussen och dessertkrämen förlängd till hela 720 dagar, vilket gör dem utmärkta att förvara.
Smaksätt själv
Med IsoMitta får ni en tydlig och smakrik grund till mousserna, sedan är det fritt fram att smaksätta mousserna efter eget tycke. Vi har exempelvis valt att tillsätta hallonpuré och färska hallon till hallonmoussen och färskost och vispgrädde till chokladmoussen.
Slutligen är det bara att bygga tårtan – resultatet blir lika imponerande som gott! Ett enkelt sätt att tillfredsställa matgästernas samtliga sinnen och ge dem ett ljuvligt avslut på 2023.
Mjölkchoklad- och Hallonmoussetårta
- 100 g Vatten
- 1 st Gelatinblad
- 30 g IsoMitta Hallon- Vaniljmousse (Dabas: Hallon- Vaniljmousse art nr 538743)
- 100 g Laktosfri mjölk 3%
- 100 g Hallonpuré
- 60 g Socker
- 15 g Citronvatten (det går även bra med vanligt vatten)
- 60 g Färska hallon
- 250 g Glutenfri chokladkaka
- 50 g Smör
- 200 g Vatten
- 2 st Gelantinblad
- 200 g Laktosfri vispgrädde
- 100 g IsoMitta Chokladmousse
- Dabas: Chokladmousse art nr 531861
- 125 g Laktosfri mjölk 3%
- 200 g Laktosfri Färskost naturell
- 40 g Socker
- 15 g Vatten
- Blötlägg gelatinbladet i vatten.
- Mät upp IsoMitta Hallonmousse och laktosfri mjölk. Vispa moussen med elvisp eller i en köksassistent i cirka 10 minuter.
- Tillsätt hallonpuré och socker till moussen.
- Smält gelatinbladet i citronvatten. När gelatinet är smält, tillsätt det till hallonmoussen under omrörning.
- Klä botten av en springform (16 cm diameter) med bakplåtspapper och klä kanterna med kantfolie
- Häll hälften av moussen i formen. Fördela de färska hallonen ovanpå moussen och avsluta med att täcka hallonen med resterande mousse. Ställ in i kylen och låt stelna.
- Ställ hallonmoussen i frysen i cirka 1 -2 timmar innan montering av tårtan för att göra det lättare att lyfta över moussen till chokladbottnen.
- Smula chokladkakan för hand eller i en mixer.
- Smält smöret och blanda ihop med den smulade chokladkakan till en slät massa.
- Klä botten på en springform (23 cm diameter) med bakplåtspapper och klä kanterna med kantfolie.
- Häll chokladsmeten i formen och bred ut till en jämn botten.
- Ställ bottnen i kylen.
- Blötlägg gelatinbladen i vatten
- Vispa den laktosfria grädden till ett fast skum och häll över i en skål.
- Mät upp IsoMitta Chokladmousse och laktosfri mjölk. Vispa moussen med elvisp eller i en köksassistent i cirka 10 minuter-
- Tillsätt färskost, socker och den vispade grädden och vispa ut alltsammans till en jämn smet.
- Smält gelatinbladen i kokande vatten. När gelatinet är smält tillsätt det till chokladmoussen under omrörning.
- Montera tårtan.
- Lägg den stelnade hallonmoussekakan mitt på chokladbotten. Häll chokladmoussen över botten och hallonmoussen. Jämna till tårtan så att chokladmoussen fördelas ut i kanterna och får en jämn och plan topp. Ställ in i kylen och låt stelna (helst över natten).
- Garnera tårtan med färska hallon och violblommor.