Har du någon gång testat att koka ris eller potatis i buljong? Knepet ger tillbehören ytterligare en dimension och kan med fördel tas till när ni med enkla medel vill förstärka smakerna.
Ett exempel är pilaffris, en orientalisk rätt som även återfinns i det franska köket. Premissen är just att man kokar ris i buljong och resultatet blir en kombination av risets härliga textur med smaktouch av kött, fisk eller grönsaker.
Pilaffris är ett perfekt tillbehör till en smakrik Chop Suey, en kinesisk gryta uppfunnen i Nordamerika under sent 1800-tal och som i dag har en självklar plats i nordamerikansk kinarestaurangkultur.
Det fina med Chop Suey, förutom att det är otroligt gott, är att det inte spelar någon större roll vilket protein ni använder i. I vårt recept har vi i kyckling, men det går precis lika bra med både fläskkött och fisk. Som grund använder vi oss av Bong Hönsbuljong som ger rätten en fyllig och rund smak som sedan kompletteras fint med kycklingen.
I buljongkoket har vi även i Mrs Cheng’s Mushroom Soy som tillför en välbalanserad sälta och tydlig umami.
Chop Suey
10 personer
Ingredienser
- 7 dl vatten
- 1 msk Bong Hönsbuljong
- 2 msk risvin
- 2 msk majsstärkelse
- 1 kg kyckling (rå, strimlad)
- 300 g gul lök (i bitar)
- 200 g morot (i bitar)
- 150 g blomkål (i buketter)
- 150 g broccoli (i buketter)
- 150 g röd paprika (i bitar)
- 150 g purjolök (skivad)
- 100 g böngroddar
- 2 msk Mrs Cheng’s Mushroom Soy
- Koka upp vatten och häll i soja, buljong, risvin.
- Förbered grönsakerna och stek dem sedan i cirka 3 minuter. Spara böngroddarna till servering.
- Stek kycklingen.
- Blanda samman kyckling och grönsaker. Slå på buljongen. Koka upp och red med majsstärkelsen. Koka på svag värme i cirka 5 minuter.
- Toppa med böngroddar.
- Servera med ris.