Det råder delade meningar om hur Reuben Sandwich uppstod. En del väljer att tro på Arnold Reuben som ägde Reuben’s Restaurant & Delicatessen i New York under tidigt 1900-tal. Enligt honom kom det en dag in en kvinna som var skådespelerska som spelade in en film i kvarteret med bland andra Charlie Chaplin.
Spreds via filmvärlden
Hon bad om en stor macka med olika toppings och Arnold Reuben slängde då ihop det vi idag kallar för Reuben Sandwich till henne. Hon ska ha älskat den och kom därför tillbaka några dagar senare med ett släptåg av väninnor som alla ville beställa en likadan. Och på så vis växte den i popularitet.
Andra menar att det är Nebraskagrossisten Reuben Kulakofsky, som var verksam under samma tid som Arnold Reuben drev sin restaurang, som är upphovsman. Han ska ha varit medlem i en pokerklubb tillsammans med ett gäng andra herrar inom restaurangbranschen som alla gillade att experimentera fram mästerliga mackor till pokerkvällarna.
Pokermat med guldkant
Reuben Kulakofsky ska då ha presenterat en Reuben Sandwich och de andra blev så imponerade att de satte upp den på sina respektive restaurangers menyer.
Hur det än begav sig så är Reuben Sandwich i dag en klassisk macka som äts över hela världen. Vi fyller vår med pastrami, rostbiff, gruyèreost, surkål och saltgurka. Pricken över i är den himmelskt goda dressingen, russian dressing, som vi gör på majo, chilisås, dijonsenap, lök, paprika och Bong Touch of Taste Umamifond.
Fonden droppas i som smaksättare och dess egenskaper ger dressing en mild touch av umami samtidigt som den hjälper till att lyfta de andra smakerna. Resultatet blir en smarrig russian dressing som i sin tur ger den klassiska mackan en värdig finish.
Reuben Sandwich
10 personer
Ingredienser
Russian Dressing:
- 2 ½ dl majonnäs
- ½ dl chilisås
- 2 msk dijonsenap
- 1 st gul lök (finhackad)
- 1 st grön paprika (finhackad)
- 0,5 dl Bong Touch of Taste Umamifond
- 1 msk grovkrossad svartpeppar
Sandwich:
- 20 st skivat surdegsbröd
- 5 msk smör
- 300 g surkål
- 500 g Gruyère
- 500 g rostbiff, tunt skivad (alt. rimmad oxbringa)
- 500 g pastrami, tunt skivad (alt. kalkonpastrami)
- 10 st saltgurka (hel)
Gör så här:
Russian dressing:
- Hacka lök och paprika i fina tärningar.
- Blanda samman alla ingredienser.
Sandwich:
- Stek 2 skivor surdegsbröd i smör tills att brödet är gyllenbrunt och krispigt.
- Bred Russin Dressing på båda skivorna.
- Toppa den ena brödskivan med surkål, gruyèreost. Gratinera osten snabbt i salamander, ugn eller med gasolbrännare.
- När mackan är gratinerad lägger man rikligt tunt skivad rostbiff och pastrami på ost och surkålsmackan.
- Skiva saltgurka och lägg ovanpå köttet. Avsluta med att lägga brödskivan med Russian Dressing på toppen (dressingsidan nedåt). Dela sandwichen och servera.