Premissen är enkel – ett litet men naggande gott mål mat som serveras i ett vitt, fluffigt och ångbakat bröd. Rätten är från början taiwanesisk men serveras flitigt i hela Asien.
Som små tacoskal
Fyllningen består ofta av någon variation på fläskkött, även om det går precis lika bra med kyckling, nötkött, skaldjur eller bara grönsaker. Rätten kan variera från att bestå av en fylld brödboll (baozi) medan bao syftar mer till bullar (buns) formade som ett litet tacoskal.
Vi har valt att fylla våra bao buns med högrev fyllt med asiatiska smaker. När vi tillagar högrevet vill vi göra det så mört som möjligt vilket innebär att det tar lite tid, men det är lätt värt det!
Lyft smakerna med fond
Tillsammans med smaker av ingefära, lagerblad, soja och ostronsås använder vi Touch of Taste Brun Kalvfond. Fonden har ett högt köttinnehåll och en smakprofil som hjälper till att lyfta fram smakerna av de övriga ingredienserna.
När det gäller val av soja kör vi på en blandning av Mrs Cheng’s Mushroom Soja och Mrs Cheng’s Japansk soja. Tillsammans ger de köttet en fyllig arom och smak av umami.
Det slutgiltiga resultatet blir perfekt finger food som inte lämnar någon besviken.
Bao Buns med pulled beef
10 personer
- 20 st bao buns
- koriander
- Picklad rödlök
Till biffen:
- 2 kg högrev
- 1 bunt salladslök, delad
- 1 liten ingefära, skivad
- 5 st vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- 2 st stjärnanis
- 3-4 st lagerblad
- 3 msk Touch of Taste Brun Kalvfond
- 2 msk Mrs Cheng’s Japansk Soja
- 1 msk Mrs Cheng’s Mushroom Soja
- 1 msk ostronsås
- 0,75 dl mirin
- 1 msk socker
- 3 msk äppelcidervinäger
Hetta upp oljan i en rymlig, ugnssäker kastrull (välj en tight kastrull så att den inte blir för stor för köttmängden) och fräs ingefära, vitlök och kryddor. Lägg i köttet och bryn det på utsidan. Tillsätt sedan resterande ingredienser och vatten tills det täcker köttet. Låt det koka upp och ställ sedan kastrullen i ugn och stek långsamt tills köttet är helt mört. Låt köttet svalna och dra det sedan i mindre bitar. Ta bort senor och fett som inte smält under tillagningen. Värm upp köttet i lite av buljongen och servera det tillsammans med bao buns, koriander och lök.