Viltskav, tunt skuret viltkött, är en klassisk ingrediens i norrländska köket som passar fantastiskt bra i en gryta. Men vad som lyfter denna gryta till nästa nivå är skogens guld – kantarellerna.
Textur och smak
Svampens jordiga, nötiga smak harmoniserar perfekt med det smakrika viltköttet och skapar en rätt som känns både lyxig och rustik. De krämiga kantarellerna tillför både textur och smak som förhöjer hela upplevelsen.
Byt kött mot svamp
Om du vill göra rätten lite mer klimatsmart eller anpassa den för gäster som kanske vill undvika kött, fungerar svamp utmärkt som ersättare. Svamp har en fantastisk förmåga att efterlikna köttets textur och kan ge rätten en minst lika rik och fyllig smak. I viltskavsgrytan kan du helt enkelt byta ut en del eller allt av köttet mot extra mycket kantareller eller andra svampar, såsom karljohanssvamp eller kungsmussling. På så sätt får du en gryta som är både klimatsmart och minst lika god!
Vi har dessutom i Bong Touch of Taste Viltfond för att sätta guldkant på grytan. Resultatet blir en ljuvlig höstgryta som lämnar få gäster oimponerade!
Viltskavsgryta
10 personer
- 1,2 kg viltskav
- 50 g smör
- 3 dl hackad lök
- 500 g blandad svamp, strimlad
- 2,5 dl soltorkad tomat, strimlad
- 2 msk dijonsenap
- 3 dl grädde
- 2 dl crème fraiche
- 3 msk viltfond
- Smör till stekning
- Salt & svartpeppar
- Maizena
Till servering:
Potatismos
Lingon
Gör så här:
Bryn lök, svamp och skav i smör på hög värme. Tillsätt tomat, senap, fond och grädde/crème fraiche. Låt koka upp och puttra några minuter. Smaka av med fond, salt och peppar. Om grytan känns för rinnig så red med lite Maizena utrört i vatten. Servera grytan med potatismos och lingon.