Visste du att det går utmärkt att byta ut proteinet i olika rätter mot svamp? Det är både klimatsmart och gott och något vi älskar att göra nu under svampsäsong när skogen vimlar av färsk svamp.
Nötig smak
Har du hört talas om kungsmussling? Denna svamp, som ofta kallas king oyster här i Sverige, är en nära släkting till ostronskivlingen och är populär i Sydeuropa och stora delar av Asien. Vad som gör kungsmusslingen så speciell är dess unika utseende – en tjock fot, nästan som karljohanssvamp, men med betydligt grövre och fastare konsistens. Det fasta köttet ger ett fantastiskt tuggmotstånd när den tillagas, vilket gör den till ett utmärkt köttsubstitut i många rätter.
Smaken då? Den är lite nötig och passar perfekt som substitut i exempelvis kött- och fågelrätter. Kungsmusslingen kan till och med friteras eller användas i asiatiska rätter, vilket visar hur mångsidig den verkligen är. En riktig kameleont i köket!
Perfekt att grilla
Och om vi pratar mångsidiga svampar, får vi inte glömma kejsarhatten, som också är en ostronskivling. Med sin nötiga smak och köttiga textur är den perfekt att steka och grilla. Vi tipsar om supergoda toasts med kejsarhatt och chili-emulsion. I den krispiga chilisåsen har vi i Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond som ger såsens sting en extra skjuts. Den får sedan toppa våra toasts prydda med stekt kejsarhatt och resultatet blir en ljuvligt god förrätt som kommer imponera på gästerna!
Kejsarhatt med krispig chili-emulsion
10 personer som förrätt
- 10 st kejsarhattar
- 50 g smör
- 10 skivor toastbröd
- Krispig sallad
- Crispy chilioil
Till såsen:
- 3 st äggulor
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk Bong Touch of Taste Grönsaksfond, gärna Ekologisk
- 2,5 dl olja/såsbas
- 0,5 dl krispig chiliolja
- 1 msk torkad dragon
Gör så här:
Vispa äggulorna i maskin tills de är fluffiga. Vispa i oljan med tunn stråle och rör sedan i fond, vinäger, chiliolja och dragon och smaka av med salt och peppar. Dela och snitta svampen och stek den sedan i smör. Lägg den åt sidan och stek toastbrödet. Arrangera fina toasts och servera dem direkt.