Saftiga polpette – en italiensk favorit
Polpette är Italiens svar på köttbullar och utgör en mångsidig och smakrik rätt som passar perfekt i storkök. Ingredienserna i polpette kan variera och bestå av allt ifrån kött, kyckling och grönsaker. Vi har tagit fram ett recept på polpette gjorda på kalvfärs vilket ger köttbullarna en mild och delikat smak, som lyfts ytterligare med bland annat basilika, Mrs Cheng’s Mushroom Soy och Touch of Taste Brun Kalvfond.
Kronärtskockspuré med brynt lökfond – en smakrik twist
Till polpette passar en len och krämig kronärtskockspuré perfekt. Genom att smaksätta purén med Touch of Taste Brynt Lökfond förstärks de naturliga smakerna rätten får en fyllig umami-ton. Kronärtskockorna mixas med smör, vitlök, bönor. Slutligen vänder vi i parmesanost för att få lätt nötighet, sälta och djup som balanserar den milda och lite jordiga smaken från kronärtskockorna.
Denna rätt är både stilren och smakrik, och tack vare de enkla men kvalitativa ingredienserna blir den en favorit i alla matsalar – från lunchrestauranger till festliga middagar. Storkök kan enkelt förbereda både polpette och kronärtskockspuré i större mängder, vilket gör det till en smidig och effektiv rätt att servera.
Kalvköttbullar med saffran och kronärtskockspuré
10 personer
Kalvfärsbullar
- 1,5 kg kalvfärs
- 2 st ägg
- 2 dl ströbröd
- 2 dl mjölk
- 2 st lök, finhackad
- 1,5 msk farinsocker
- 2 msk Touch of Taste Brun Kalvfond
- 1 dl färsk basilika, hackad
- 4 msk Mrs Cheng´s Mushroom Soy
Kronärtskockspuré
- 10 st kronärtskockshjärtan i olja
- 3 msk smör
- 5 st vitlöksklyftor
- 800g vita bönor, kokta
- 2,5 dl parmesan, riven
- 2 msk Touch of Taste Brynt lökfond
- 0,5 g saffran
- Pressad citron
Kalvköttbullar
Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet. Låt dra i cirka 10 minuter.
Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn, finhacka och stek den andra gyllenbrun.
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Forma runda köttbullar, cirka 40 g styck och stek gyllenbruna i smör.
Kronärtskockspuré
Låt kronärtskockorna rinna av. Smält smöret och bryn vitlöksklyftorna lätt. Mixa kronärtskocksbottnarna med smöret, vitlök, bönorna och saffran. Vänd i parmesanosten och smaka av med citronsaft, fond, salt och peppar.
Arrangera puré och kalvbullar på tallrik och garnera med örter.