Det asiatiska köket är ett av världens mest populära och en av anledningarna till detta är alla ljuvliga smaker. Fisksås, chili, umami, lime och mycket annat ger rätterna sin unika prägel och kryddningen är verkligen A och O när maten ska tillagas.
Variera mera
Men det som också är fint med den asiatiska maten är att den går att anpassa efter både sammanhang och smak. Rör ni er bara med en bra grund kan nästan vilken ingrediens som helst tillsättas och vips är en fusionrätt uppfunnen.
Soja och umami
För oss är bra råvaror nyckeln till en lyckad matlagning. Och när det handlar om asiatisk mat är en fin soja med välavvägd sälta ett måste. Därför kör vi ofta på Mrs Cheng’s Janpansk Soja som är en ljus soja som är naturligt bryggd och har en mycket fin kvalitet (First Grade). Därför gör den också sig utmärkt som smaksättare.
Ett annat knep vi använder oss av är att tillsätta Touch of Taste Umamifond när vi smaksätter vår asiatiska mat. Den ger rätterna fyllighet och tillför inslag av umami – en av de asiatiska kökets mest distinkta och uppskattade smaker.
Kra pow
10 personer
- 1,5 kg färs – kyckling, fläsk, nöt eller vegetarisk
- 50 g hackad färsk chili
- 75 g hackad vitlök
- 250 g hackad lök
- 750 g bönor, t ex gröna, vax eller long beans
- 1 dl ostronsås
- 0,5 dl Mrs Cheng’s Japansk Soja
- 0,5 dl Touch of Taste Umamifond
- 0,25 dl fisksås
- 0,25 dl socker
- 0,25 dl pressad lime
- 0,5 dl olja
- 100 g plockad basilika – helst holy basil eller thai basil
- 10 st stekta ägg
- Jasminris till servering
Stek färsen smulig i oljan. Tillsätt chili, vitlök, bönor och lök, låt det fräsa ytterligare någon. minut. Smaksätt med ostronsås, soja, fond, fisksås, socker och lime. Rör i basilikabladen och servera tillsammans med stekt ägg och ris.