Bibimbap – en koreansk smakbomb

Den koreanska maträtten bibimbap skulle kunna beskrivas som Koreas motsvarighet till pytt i panna. Grunden ligger i balanserade smaker och ingredienser som blandas med stekt ägg och kimchi.

Att den populära rätten kallas för just bibimbap är inte så konstigt – bibimbap betyder nämligen ungefär ”blanda ris” på koreanska. Och att blanda ris med flera sorters smaker och texturer är precis man tillagar bibimbap. Koreansk mat generellt är signifikativ i det att den består av distinkta smaker som är lätta att tycka om – här finns syrligt, sött, hetta och umami i en väl balanserad komposition.

I bibimbap har kimchi, eller fermenterad kål, en huvudroll. Kimchi är i sig ett mycket vanligt tillbehör till koreanska rätter och den vanligaste varianten görs på salladskål. Eftersom att kålen ska fermenteras behövs den tillredas några dagar innan den ska användas. Men fördelen är istället att den håller sig länge i kylen. Därför är det all idé att göra en rejäl laddning på en gång – för storkök är det till exempel att rekommendera att alltid se till att det finns tillgång till kimchi.

Precis som med så många andra asiatiska rätter går det utmärkt att experimentera med ingredienser i en bibimbap. Koreanska restauranger världen över serverar en uppsjö av varianter som består av allt ifrån vegetariska och veganska alternativ till dem med kött.

I vårt favoritrecept på den koreanska favoriten har vi valt att ha i strimlad biff som vi marinerar i soja, sesamolja, sesamfrön och Touch of Taste Umamifond för en fyllig och mustig smak. Toppar gör vi med en fräsch gurksallad där vi också droppar i Bong Touch of Taste Umamifond och därtill har vi i samma fond när vi tillagar kimchin. Bong Touch of Taste Umamifond hjälper dig att balansera upp smakerna på det där klassiskt koreanska viset och lämnar ett ordentligt smakavtryck. Avsluta med ett stekt ägg som pricken över i och din bibimbap blir en riktig fullträff!

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.